Катастрофа с хърватски OH-58D

621 прочитания

Разузнавателно-ударен вертолет OH-58D Kiowa Warrior от състава на ВВС на Хърватско е катастрофирал днес, 27 януари 2020 г. Единият пилот е загинал, а другият все още се издирва.

Около 10,30 часа местно време два вертолета OH-58 са излетели за тренировъчен полет над Адриатическо море, който е включвал и полети на малка височина. Единият вертолет се е разбил във водата около 11,05 часа местно време. Това е станало в района на остров Зларин.

Намиращи се наблизо рибари веднага са извадили един от пилотите от водата, но не са успели да спасят живота му. Другият пилот се издирва, но се предполага, че тялото му е останало в останките на вертолета, които са потънали на дълбочина от около 30 m.

Командирът на хърватските ВВС бригаден генерал Михаил Кризанец е заявил, че катастрофиралият вертолет с борден номер 327 е имал нальот от 500 часа, а двамата пилоти са били с 2500 и 1000 часа съответно.

Причините за инцидента се разследват.

През 2016 г. Хърватско получи от САЩ 16 броя OH-58D. Вертолетите дойдоха под форма на военна помощ, като страната пое някои допълнителни разходи от около $35 млн. Машините станаха част от 93-та вертолетна ескадрила, базирана в Задар. Първоначално ниво на бойна готовност бе постигната през декември 2017 г., а пълно ниво през септември 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Самолет-ретранслатор на ВВС на САЩ катастрофира в Афганистан
Следваща публикация
Полша подписва за F-35 в петък
621 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария пенсионира Ми-8Т

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се…

Катастрофа с Ан-26 в Казахстан

Военно-транспортен самолет на казахстанската служба за гранична охрана катастрофира при опит за кацане на Алмати.…

Израел се отказва от V-22 Osprey

Израелските ВВС спират да разглеждат конвертоплана V-22 Osprey, като потенциална платформа за изпълнение на специални задачи. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници в израелското МО.

Меню