Полша подписва за F-35 в петък

593 прочитания

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Блашчак съобщава още, че стойността на договора ще бъде $4,6 млрд. Останалите детайли по сделката вероятно ще станат ясни при подписването ѝ.

В края на февруари 2019 г. полското правителство обяви, че ще замести сега експлоатираните две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22 с F-35. През октомври бе обявена амбициозен план за превъоръжаване, който включваше освен 32 броя F-35, покупка на допълнителни F-16 и инвестиране в разработката и доставката на бойни безпилотни летателни апарати, които да действат в близко сътрудничество с пилотираните бойни самолети (т.нар. концепция „loyal wingman”).

През миналата година имаше индикации, че сделката ще бъде разделена на две, като във всяка нейна част ще се купи по ескадрила от 16 изтребителя, но по всичко личи, че Полша ще поръча своите F-35 накуп.

Полското отбранително издание defence24.pl пише, че най-вероятно в стойността на сделката не влиза инфраструктурата и други съпътстващи сделката стоки и услуги. Изданието отбелязва и че през миналата година Белгия купи 34 броя F-35A за $4,25 млрд. Изданието обяснява това с вероятния по-голям пакет към сделката, който е поискал полската страна, но отбелязва, че детайлите предстоят да бъдат разяснени.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофа с хърватски OH-58D
Следваща публикация
Легендарният баскетболист Кобе Брайънт загина при вертолетна катастрофа
593 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Турция поиска от САЩ още F-16

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за…

Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35

Шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, подложи производителя на изтребителя Lockheed Martin на тежка критика по отношение действията на компанията в последните месеци и обобщи, че не е доволен от видяното.

Красимира Стоянова: Внушенията за корупция и лобизъм са абсолютно неверни

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа дава интервю за сайта „Епицентър”, в което говори последните развития в България през погледна на компанията ѝ.

Меню