Самолет-ретранслатор на ВВС на САЩ катастрофира в Афганистан

762 прочитания

Самолет-ретранслатор E-11A BACN от състава на ВВС на САЩ е катастрофирал в Афганистан днес, 27 януари 2020 г. По първоначални данни няма оцелели сред намиращите се на борда.

Катастрофата е станала на около 130 km южно от афганистанската столица Кабул в провинция Газни. Голяма част от провинцията се намира под контрол на талибаните, от където дойде и първото съобщение за падналия самолет.

Инцидентът е станал около 13,40 часа местно време (10,40 часа българско време). Скоро след това в социалните мрежи започнаха да се появяват кадри от мястото на катастрофата, на които се вижда, че катастрофиралият самолет принадлежи на ВВС на САЩ и има борден номер 11-9358. Номерът съответства на самолет-ретранслатор E-11A BACN (на базата на бизнесджета с много голяма продължителност на полет Bombardier Global 6000).

Няколко часа бяха нужни на Пентагона за да излезе с официално признание, че се касае за паднал самолет от състава на ВВС на САЩ. Говорителят на силите на САЩ в Афганистан заяви, че за момента няма индикации да има въздействие от противникови сили.

От Пентагона все още не е са дали официална информация за броя на екипажа и неговия статус, но няма изгледи да има оцелели. Циркулира неофициална информация, че загиналите са поне петима.

E-11A BACN (Battlefield Airborne Communications Node) е самолет-ретранслатор, като другата му основна задача е да преработва сигналите, който идва по различните дейта-линкове, за да могат те да се използват от по-широк кръг потребители, които имат комуникационно оборудване, което в нормални условия не може да борави с тях. ВВС на САЩ разполагат с поне четири E-11A. В момента те се използват широко в Афганистан.

Интензитетът на военните действия в Афганистан остава висок. От началото на годината там са загубени четири вертолета, два от които след въздействие на противника. Летящият на много голяма височина E-11, обаче изглежда малко вероятно да е станал жертва на талибаните.

Свързани теми

Предишна публикация
Сили на САЩ достигнаха до падналия E-11
Следваща публикация
Катастрофа с хърватски OH-58D
762 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция поема разследването на инцидента с A380

След близо три дни полемики, френската агенция за разследване на авиационни инциденти BEA пое разследването на инцидента с A380 на Air France, чийто двигател се разпадна на 30 септември 2017 г. над Гренландия. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на канадската транспортна агенция.

ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A

ВВС на САЩ са използвали за първи път в реални бойни условия своите F-35A. От Пентагона съобщиха вчера, 30 април 2019 г., че два изтребителя от този тип са нанесли удари по тунели и складове за оръжие на „Ислямска държава” на територията на Ирак.

Има сходства между катастрофите в Етиопия и Индонезия на 737 Max

Предварителните данни извлечени от черните кутии на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines показват сходства с катастрофата на същия тип от миналия октомври в Индонезия. Това е съобщил днес, 17 март 2019 г., министърът на транспорта на Ериопия Дагауит Магес, цитиран от CNN.

2017 г. е най-безопасната година в историята на гражданската авиация

2017 г. е била най-безопасната в гражданската авиация, като при различни инциденти са загинали 44 човека намиращи се на борда на 10 аварирали самолети. Средната стойност за последните пет години е 17 катастрофи с 495 загинали, според анализ на Aviation Safety Network (ASN).

Меню