Самолет-ретранслатор на ВВС на САЩ катастрофира в Афганистан

762 прочитания

Самолет-ретранслатор E-11A BACN от състава на ВВС на САЩ е катастрофирал в Афганистан днес, 27 януари 2020 г. По първоначални данни няма оцелели сред намиращите се на борда.

Катастрофата е станала на около 130 km южно от афганистанската столица Кабул в провинция Газни. Голяма част от провинцията се намира под контрол на талибаните, от където дойде и първото съобщение за падналия самолет.

Инцидентът е станал около 13,40 часа местно време (10,40 часа българско време). Скоро след това в социалните мрежи започнаха да се появяват кадри от мястото на катастрофата, на които се вижда, че катастрофиралият самолет принадлежи на ВВС на САЩ и има борден номер 11-9358. Номерът съответства на самолет-ретранслатор E-11A BACN (на базата на бизнесджета с много голяма продължителност на полет Bombardier Global 6000).

Няколко часа бяха нужни на Пентагона за да излезе с официално признание, че се касае за паднал самолет от състава на ВВС на САЩ. Говорителят на силите на САЩ в Афганистан заяви, че за момента няма индикации да има въздействие от противникови сили.

От Пентагона все още не е са дали официална информация за броя на екипажа и неговия статус, но няма изгледи да има оцелели. Циркулира неофициална информация, че загиналите са поне петима.

E-11A BACN (Battlefield Airborne Communications Node) е самолет-ретранслатор, като другата му основна задача е да преработва сигналите, който идва по различните дейта-линкове, за да могат те да се използват от по-широк кръг потребители, които имат комуникационно оборудване, което в нормални условия не може да борави с тях. ВВС на САЩ разполагат с поне четири E-11A. В момента те се използват широко в Афганистан.

Интензитетът на военните действия в Афганистан остава висок. От началото на годината там са загубени четири вертолета, два от които след въздействие на противника. Летящият на много голяма височина E-11, обаче изглежда малко вероятно да е станал жертва на талибаните.

Свързани теми

Предишна публикация
Сили на САЩ достигнаха до падналия E-11
Следваща публикация
Катастрофа с хърватски OH-58D
762 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Афганистан ще получи още шест Super Tucano

Афганистан ще получи допълнителни шест леки бойни самолети A-29 Super Tucano. Сделката бе обявена на 25 октомври 2017 г. Машините ще се сглобяват от американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и се финансират от американското правителство.

Два самолета се блъснаха на земята на летище Бен Гурион

Boeing 737 се сблъска на земята с Boeing 767 по време на наземни операции на израелското летище Бен Гурион, край Тел Авив. При инцидента, който е станал днес, 28 март 2018 г., няма пострадали, но има сериозни поражения по двата самолета.

Меню