Сили на САЩ достигнаха до падналия E-11

975 прочитания

Специални сили на САЩ са достигнали мястото на катастрофата на самолет-ретранслатор E-11A, който се разби вчера, 27 януари 2020 г. и са прибрали телата на загиналия екипаж. Това съобщава Newsweek, позовавайки се на източници в Пентагона.

Акцията е била проведена от 6-ти отряд на специалните сили на ВМС на САЩ (SEAL Team Six). От останките на самолета са били извлечени две тела на членове на екипажа и черните кутии на машината. След това останките са били взривени, за да не попадат класифицирани части от самолета в ръцете на противника. Катастрофата стана в район фактически контролиран от талибаните.

С това Пентагона признава индиректно, че при инцидента са загинали двама души. Техните имена не се съобщават в момента. Не е кристално ясно, дали това са всички хора, които са се намирали на борда на самолета или само двама от тях са били военни, за които се съобщава.

Талибаните твърдят, че на борда на катастрофиралия самолет е имало повече хора, включително и членове на ЦРУ. Техните твърдения в момента не се подкрепят от факти.

Newsweek съобщава още, че катастрофиралият самолет е подал сигнал за помощ, докато е летял на височина от около 12 300 m. В момента основната теория е че се касае за технически проблем, който може да е свързан със замърсяване на горивото. Изданието пише още, че в понеделник подобни технически проблеми е имал и щурмови самолет A-10. Не е ясно дали и двата самолета са получили гориво от един източник.

Инцидентът става на фона на опитите на САЩ да се договорят за примирие с талибаните, които да им позволи да се изтеглят от Афганистан. За САЩ и НАТО, войната там продължава вече 19-та година.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния подписа за още пет португалски F-16
Следваща публикация
Самолет-ретранслатор на ВВС на САЩ катастрофира в Афганистан
975 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофиралия 737 е имал технически проблеми при предпоследния си полет

Катастрофиралият вчера, 29 октомври 2018 г., пътнически самолет Boeing 737 Max 8 е имал технически проблеми при предпоследния си полет, включително и ненадеждни показатели на скоростта. Това са съобщили от разследващите индонезийски органи, цитирани от Reuters.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Катастрофа с Ан-26 в Казахстан

Военно-транспортен самолет на казахстанската служба за гранична охрана катастрофира при опит за кацане на Алмати.…

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Меню