Румъния подписа за още пет португалски F-16

818 прочитания

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Сделката покрива придобиването на пет употребявани изтребителя F-16 MLU, които в момента летят за португалските ВВС. Според съобщения на румънското МО от миналата година, четири от тях ще летят, а петия ще бъде донор на резервни части. Първите два самолета ще бъдат получени през юни, следващите два през октомври, а последният през следващата 2021 г.

Освен това, всички румънски F-16 ще получат софтуерна модернизация, като те ще получат последния стандарт на софтуера за F-16 MLU, наричащ се М6.x. В момента наличните 12 изтребителя летят с М5.2R. Освен това ще се придобият и допълнителни стоки и услуги.

Румънският парламент даде разрешение за сделката през миналата 2019 г., а в момента се подписва формалното споразумение за нея.

Според португалски медии, стойността на сделката е €130 млн. Предишните 12 употребявани F-16, както и въоръжение и оборудване за тях, струваха на румънските данъкоплатци €628 млн. Самолетите бяха получени през 2016 – 2017 г. и са част от 53-та ескадрила, разположена в авиобаза Фетещ.

В последните години на няколко пъти бе обявено, че Румъния иска да купи още 36 броя F-16, като за това се разглеждаха различни варианти – още употребявани F-16 MLU, употребявани F-16C/D или новопроизведени F-16. През миналата година, предходния румънски министър на отбранaта Габриел Леш каза, че цената на новите F-16 е като на F-35, което била и една от причините да се мисли за изтребителя от пето поколение, но това можело да се реализира към 2028 г.

Така или иначе, в момента Румъния няма конкретен план за замяна на двете ескадрили МиГ-21 LanceR използвани в момента и самолетите ще продължат да служат поне още четири – пет години.

Свързани теми

Предишна публикация
Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител
Следваща публикация
Сили на САЩ достигнаха до падналия E-11
818 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар поиска да купи F-35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера,…

Президентът наложи вето върху договорите за покупка на F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за покупката на изтребителите F-16, с което те се връщат за ново разглеждане в Народното събрание. Това стана днес, 23 юли 2019 г.

Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)

Български и сръбски изтребители МиГ-29 извършиха бойни стрелби на зенитния полигон „Шабла“. И двете страни участваха в стрелбите с по два едноместни и един двуместен МиГ-29, и двете страни стреляха с ракети „въздух – въздух“ Р-60МК и Р-73Э. Полетите се осъществяваха от авиобаза Граф Игнатиево. Повече за стрелбите може да прочетете тук.

Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.

Държавният департамент на САЩ формално разреши на Полша да купи 32 изтребителя F-35A. Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд. Това се чете в съобщение до американския Конгрес на агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA от днес, 11 септември 2019 г.

Меню