Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

670 прочитания

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.

Японското Министерство на отбраната предпочита да поеме лидерска роля в проекта, нещо което не е ставало факт от края на Втората световна война, но което е важно за японската отбранителна индустрия и за заздравяването на способностите на японските сили за самоотбрана, пише Nikkei Asian Review.

В идеалния случай, всички основни системи и агрегати по изтребителя, включително двигателите, радара и въоръжението, трябва да са създадени в Япония. Самолетът трябва да влезе на въоръжение в средата на следващото десетилетие, като в тазгодишния японски военен бюджет има вече заделени малко над 11 млрд. йени ($102 млн.) за този проект.

Токио се е ориентирало към международна кооперация по проекта, но в нейните рамки трябва да се осигури достатъчно ниво на независимост за Япония и възможност за самостоятелна бъдеща работа по изтребителя, включително и неговата модернизация, отбелязва японския военен министър Таро Коно.

Японското правителство се надява, че чрез външните партньори ще успее да сподели част от цената на проекта, която ще се изчислява в десетки милиарди долари, а външните партньори ще помогнат за експорта на готовия продукт.

САЩ се разглежда като най-вероятен партньор в програмата, поради стратегическото партньорство, което имат с Япония. Въоръжението на японските ВВС се състои основно от американска техника, често сглобявана по лиценз. Страната е и клиент на новия F-35 (на снимката).

Lockheed Martin предлага на Япония вариация на F-22, но с авиониката на F-35. От Boeing също за изявили желание за партньорство с японската страна по този проект.

Но както отбелязва Nikkei Asian Review, това може да не е най-оптималното решение за Япония, особено предвид желанието ѝ да е водеща в проекта. Изданието припомня проекта за създаване на F-2 (вариация на F-16C/D с по-голямо крило), където американската страна е запазила част от технологиите за себе си и която трябва да дава разрешение за всяка модернизация по изтребителя.

Япония пък не беше партньор в проекта F-35, което ѝ попречи да получи какъвто и да е технологичен трансфер по нея. Изданието съобщава, че Вашингтон е предложил на Япония частичен достъп до софтуера на F-35, но не е ясно как ще стоят нещата при една бъдеща нова разработка.

В същото време, Великобритания предлага всичко, което САЩ не желаят, включително и пълна свобода да се работи с готовия самолет и гарантирано разработване на ключовите елементи, като двигател и радар от Япония. BAE Systems ще е водещ партньор, но в проекта ще се включат и други британски и европейски компании.

Опцията за работа с Великобритания среща подкрепата на определени кръгове в японското правителство, основно като начин за засилване на местната отбранителна индустрия и търсене на експортни пазари.

Японското правителство в момента планира да избере партньор във втората половина на 2020 г.

Nikkei Asian Review пише, че заради идващите американски президентски избори може да се очаква сериозен натиск за избор на американската опция. На този фон през годината се очакват и разговори между правителствата на двете страни за увеличаване на издръжката, която Япония плаща за американските войски на своя територия. САЩ искат сумата да се повиши четворно, а настоящото споразумение изтича догодина.

Свързани теми

Предишна публикация
Все повече авиокомпании спират да летят до Китай
Следваща публикация
Румъния подписа за още пет португалски F-16
670 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов режим в системата за управление на Boeing 737 Max е бил скрит от пилотите

Boeing са въвели нов режим в системата за управление на последното поколение Max на модела 737, за който обаче пилотския състав не е бил навременно уведомен. Новият режим е много вероятно свързан с катастрофата на Lion Air от 29 октомври 2018 г.

Boeing ще създаде MQ-25

Компанията Boeing е натоварена с поръчката да създаде безпилотен палубен летящ танкер за нуждите на ВМС на САЩ. Програмата е под името MQ-25.

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

Dassault предаде първия Rafale на Катар

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Меню