Испания купува PC-21

616 прочитания

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

Испания обяви, че избира PC-21 в началото на декември 2019 г. Страната разглеждаше още възможността за покупката на Beechcraft T-6, KAI KT-1 и Embraer EMB-314 Super Tucano. Beechcraft подадоха възражение срещу селекцията, но тя бе отхвърлена. Швейцарската оферта бе избрана поради най-доброто си съотношение между цена и качество.

Стойността на сделката е малко над €204 млн. и включва освен самолетите симулатори и логистична поддръжка. Испанският бюджет бе €225 млн.

Първите шест машини ще бъдат доставени още през тази година, като обучаването на нови пилоти ще стартира догодина.

Испанските ВВС ще заменят сега използваните реактивни учебно-тренировъчни самолети CASA C-101, които са в експлоатация от 1980 г. Те се използват за основния етап на обучение на бъдещите пилоти.

Напредналото и преходното към изтребител обучение се извършва с използването на C-101 и F-5, като за момента тези самолети няма да бъдат подменяни. Испанската демонстрационна група Patrulla Águila също лети на C-101, като тяхната подмяна също не стои на дневен ред.

До момента Pilatus са продали 235 броя PC-21 за Швейцария, Катар, Саудитска арабия, Сингапур, ОАЕ, Австралия, Франция, Йордания и Великобритания, където се използват от частната компания Qinetiq.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 737 катастрофира при кацане в Истанбул (обновена)
Следваща публикация
Полша подписа за 32 изтребителя F-35
616 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руското МО отново гледа към МиГ-АТ

Руското Министерство на отбраната отново се е заинтересувало от реактивния учебно-тренировъчен самолет МиГ-АТ. Това е заявил вицепрезидентът на ОАК Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

ОАЕ купува китайски УТС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купува 12 учебно-тренировъчни самолети (УТС) L-15 китайско производство. За това съобщиха…
Меню