Полша подписа за 32 изтребителя F-35

1K прочитания

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак (на снимката) подписа днес, 31 януари 2020 г., договор за покупката на 32 изтребителя F-35A. Неговата стойност е $4,6 млрд.

Церемонията по подписването стана факт в 41-ва учебна авиобаза Деблин и на нея присъстваха полския президент Анджей Дуда, полския премиер Матеуш Моравецки и посланникът на САЩ в страната Джорджета Мосбахер.

Полша обяви намерението си да купи директно F-35, вместо да провежда конкурс за нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22, през февруари миналата година, като официалните преговори преминаха в последните няколко месеца.

Първите шест полски F-35A ще бъдат доставени в края на 2024 и началото на 2025 г. Те ще останат в САЩ, където ще се използват за обучение на полските пилоти и летци. От 2025 до 2030 г. годишно ще бъдат получавани между четири и шест самолета. Първите изтребители ще пристигнат в Полша в края на 2025 или началото на 2026 г.

32-та самолета ще оформят две ескадрили, все още не се съобщава къде ще се базират те. Първоначалното ниво на бойна готовност трябва да бъде обявено през 2028 г.

Изтребителите ще бъдат със софтуерния стандарт Block 4, който все още се разработва. Полските F-35A ще получат и спирачни парашути. До момента те са интегрирани само на норвежките изтребители от същия тип.

Единичната цена на един полски F-35A ще бъде $87,3 млн. и в нея е включен двигателя Pratt & Whitney F-135. Останалите средства са за допълнителни стоки, услуги и такси, включително пълно наземно оборудване за оперативното обслужване на самолетите, интегриран учебен център с осем пълни симулатора, пълна логистична поддръжка на изтребителите до 2030 г., един резервен двигател, IT системи и технологии, нужни за експлоатацията и обучение за 24 пилота и 90 техника и инженера.

В сделката не влиза въоръжение и наземната инфраструктура, които ще се уреждат с отделни договори. Очакваната стойност на инфраструктурата е между $180 и $380 млн. Прави впечатление, че броя на пилотите, които ще се обучат в рамките на този договор е недостатъчен за 32-та поръчани изтребители, което значи че следващите пилоти или ще се обучават в Полша или този въпрос ще се разрешава с други договори.

Сумата от $4,6 млрд. ще се изплаща разсрочено в рамките на следващите 10 години.

Полша се превръща в 14-тата страна, която подписва за F-35. Десет от тези страни са членки на НАТО.

Свързани теми

Предишна публикация
Испания купува PC-21
Следваща публикация
Все повече авиокомпании спират да летят до Китай
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Индия се оттегля от FGFA

Индия се оттегля от програмата FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), в рамките на която трябваше да се създаде индийски вариант на руския изтребител от следващо поколение Су-57 (Т-50). Това съобщава индийския вестник Business Standard.

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…

Полските Су-22 – още осем години служба

Изтребител-бомбардировачът Су-22 на служба във военновъздушните сили на Полша (Sily Powietrzenje Rzeczypospolitej Polskiej) има още немалко живот и неголемият брой машини ще лети до 2025 г. Това става възможно благодарение на добрата техническа поддръжка и удължаването на ресурса от страна на местната авиоремонтна промишленост.

Меню