Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

1K прочитания

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

Заповедта на министъра на отбраната е от вчера, 2 февруари 2020 г., когато в 06,39 часа екипаж на самолет C-27J от състава на 16-та транспортна авиогрупа с командир майор Пламен Дончев, помощник-командир капитан Дарина Денева и борден инженер капитан Николай Михайлов излетя за авиобаза Истър, Франция.

По-рано вчера, в авиобазата се приземи чартърен Airbus A380 на компанията HiFly, който бе натоварен със задачата да евакуира европейските граждани от Ухан. На борда му са се намирали и двама българи.

Те са били натоварени на военно-транспортния Spartan, на чийто борд се е намирал и медицински екип от Военномедицинска академия. Той е провел първоначални медицински изследвания на двамата и е имал готовност да ги изолира, ако в рамките на полета проявят симптоми на болестта.

От разпространените от 16-та транспортна авиогрупа снимки се вижда, че екипажът е изпълнил полета в защитни костюми с цел минимизиране на възможността от заразяване.

В 21,30 часа самолетът кацна на летище София, като задачата се смята за изпълнена успешно.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира предварителният прием във ВВВУ
Следваща публикация
Малък самолет аварира край Русе
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разкритикува политическите реакции около случая в авиобаза Граф Игнатиево. Радев заяви, че напрежението в сектор „Сигурност” е тревожно и за него имало социални, технически и психологически причини.

Меню