Boeing 737 катастрофира при кацане в Истанбул (обновена)

1K прочитания

Boeing 737-800 на турската авиокомпания Pegasus Airlines е катастрофирал при кацане на истансбулското летище „Сабиха Гюкчен”. Това е станало днес, 5 февруари 2020 г.

Самолетът е извършвал полет PC-2193 между Измир и Истанбул. На борда му са се намирали 171 пасажери и шестчленен екипаж. Машината се е опитала да се приземи в 18,20 часа местно време, но не е успяла да спре в рамките на пистата и е излязла на около 200 m от извън прага ѝ.

На видео клипове и снимки, разпространени от мястото на инцидента, се вижда че фюзелажът на самолета се е разцепил на няколко парчета. Избухнал е и малък пожар, който е бил бързо потушен.

От турското Министерство на транспорта първоначално съобщиха, че няма загинали, но по-късно вечерта това бе коригирано със съобщение за един загина и 157 ранени, някои от които в тежко състояние.

По предварителна информация, екипажът е опитал да се приземи по време на гръмотевична буря с вятър, който на пориви е достигал 70 km/h. Два самолета преди това са минали на втори кръг. Вятърът е бил гръбен в момента на опита за кацане, а самолетът е докоснал за първи път полосата едва 1500 m преди края ѝ, което вероятно е водещ фактор при инцидента. След като не е успял да спре в рамките на пистата, Boeing-ът се е плъзнал в ров.

Истанбулското летище „Сабиха Гюкчен” остава затворено.

Авариралият самолет има регистрация TC-IZK и сериен номер 37742. Произведен е през януари 2009 г. Първоначално лети за Air Berlin, а след май 2016 г. влиза в състава на турската авиокомпания.

Само преди месец друг Boeing 737-800 на Pegasus Airlines излезе от пистата на същото летище и затъна в тревата до полосата. Тогава нямаше сериозно пострадали.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS
Следваща публикация
Испания купува PC-21
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подробности за катастрофата с египетски Rafale

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

Катастрофиралият Boeing 737 Max е имал проблеми със сензорите за измерване на скоростта

Катастрофиралият Boeing 737 Max 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air е имал проблеми със сензорите за определяне на приборната скорост (популярно известни като „Тръба на Пито”) в последните си четири полета. Това са съобщили от индонезийските разследващи органи, цитирани от Reuters.

Меню