Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

1K прочитания

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Финансирането е в размер на €155 млн. и покрива първоначалната работа по създаване на технологични демонстратори по проекта FCAS. Финансирането е разделено по равно между Франция и Германия и ще гарантира работата в рамките на 18 месеца, през което време трябва да се работи по бъдещите технологични демонстратори. Тази част от проекта е кръстена Phase 1A.

В съобщението на Airbus се дефинират и отделните елементи от FCAS, както и компаниите, които ще работят по тях.

Next Generation Fighter (NGF) покрива създаването на боен самолет от следващо поколение. Водещ на проекта е Dassault, а основен партньор Airbus. Remote Carrier (RC) e безпилотен апарат, който ще работи в близко сътрудничество с NGF. Airbus ръководи проекта, а основен партньор е MBDA. Combat Cloud (CC) ще е облачна IT услуга, която ще гарантира обмен на данните между елементите на FCAS. Отново Airbus ръководи проекта, а Thales е основен партньор. Двигателите за NGF ще се разработват от джойнтвенчър между Safran и MTU.

В рамките на Phase 1B, която ще се дефинира във втората половина на годината, ще бъдат обявени основните изпълнители и партньори на още две основни направления в FCAS – сензорния пакет и технологиите за намаляване на радарната забележимост. Тогава в програмата ще влезе и Испания.

FCAS трябва да влезе на въоръжение не по-късно от 2040 г. Технологичният демонстратор на NGF трябва да полети около 2026 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Управляващите обещаха да купят два медицински вертолета
Следваща публикация
Boeing 737 катастрофира при кацане в Истанбул (обновена)
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първите произведени F-35B ще трябва да се подменят около 2026 г.

Първите произведени изтребители от пето поколение F-35B ще трябва вероятно да се подменят, тъй като ще са достигнали до края на жизнения си цикъл по отношение на часове във въздуха. Това се казва в доклад за състоянието на програмата F-35, който се цитира от Aviation Week.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Меню