Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

1K прочитания

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Финансирането е в размер на €155 млн. и покрива първоначалната работа по създаване на технологични демонстратори по проекта FCAS. Финансирането е разделено по равно между Франция и Германия и ще гарантира работата в рамките на 18 месеца, през което време трябва да се работи по бъдещите технологични демонстратори. Тази част от проекта е кръстена Phase 1A.

В съобщението на Airbus се дефинират и отделните елементи от FCAS, както и компаниите, които ще работят по тях.

Next Generation Fighter (NGF) покрива създаването на боен самолет от следващо поколение. Водещ на проекта е Dassault, а основен партньор Airbus. Remote Carrier (RC) e безпилотен апарат, който ще работи в близко сътрудничество с NGF. Airbus ръководи проекта, а основен партньор е MBDA. Combat Cloud (CC) ще е облачна IT услуга, която ще гарантира обмен на данните между елементите на FCAS. Отново Airbus ръководи проекта, а Thales е основен партньор. Двигателите за NGF ще се разработват от джойнтвенчър между Safran и MTU.

В рамките на Phase 1B, която ще се дефинира във втората половина на годината, ще бъдат обявени основните изпълнители и партньори на още две основни направления в FCAS – сензорния пакет и технологиите за намаляване на радарната забележимост. Тогава в програмата ще влезе и Испания.

FCAS трябва да влезе на въоръжение не по-късно от 2040 г. Технологичният демонстратор на NGF трябва да полети около 2026 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Управляващите обещаха да купят два медицински вертолета
Следваща публикация
Boeing 737 катастрофира при кацане в Истанбул (обновена)
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тайван се интересува от F-16V

Тайван се е отказал от желанията си да купува F-35 и вместо това ще се опита да издейства сделка от САЩ за 66 броя F-16V. Това съобщава местната информационна агенция UDN.

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Airbus изплаща сериозни неустойки заради A400M

Airbus е изплатил €80 млн. под формата на неустойки заради забавянията по програмата A400M Atlas. Това става ясно от тримесечния отчет на компанията, който бе публикуван днес, 31 октомври 2017 г.

Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Меню