Азербайджан купува M-346

1K прочитания

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

Според съобщението, по време на срещата между азербайджанския президент Илхам Алиев и италианския премиер Джузепе Конте, провела се на 20 февруари 2020 г., са били подписани редица документи, включително и предварително споразумение между МО на Азербайджан и италианската компания Leonardo, за покупка на самолети M-346.

За момента няма никакви други съобщения и не е ясно колко броя M-346 купува Азербайджан и от коя точно модификация. Типът бе презентиран на място в страната през май 2017 г.

Азербайджанските ВВС в момента експлоатират по една ескадрила МиГ-29, Су-25 и L-39. Логично е страната да търси замяна на своите L-39, но въоръжените версии на M-346 могат да заместят, с известни условности, и Су-25 и МиГ-29.

През миналото лято от Leonardo се похвалиха, че са пласирали шест броя от своя въоръжен модел M-346FA на неназован клиент. Не е изключено да е ставало въпрос точно за Азербайджан.

M-346FA, който дебютира през 2017 г., e предназначен да изпълнява бойни задачи „въздух-въздух” и „въздух-земя”. Самолетът има седем точки за окачване на боен товар (две в краищата на крилото, четири под него и една под фюзелажа). Общата маса на бойния товар може да достигне до 2 тона.

Машината е снабден с радар Grifo-346 и система за самозащита, включително и под формата на контейнер за РЕБ. Взети са и мерки за намаляване на радарната сигнатура на самолета, включително чрез поставяне на специална решетка във въздухозаборника и покрития за фанара и атакуващия ръб на крилото. M-346FA получава и военна система за опознаване „свой-чужд”.

Опционално може да се постави дейта линк, както и нашлемна система за изобразяване и целеуказване.

M-346FA може да използва целеуказващ контейнер и съответно ще е въоръжен с управляеми боеприпаси с лазерно, спътниково, инерциално или комбинирано насочване. Има възможност за използване на неуправляеми бомби, оръдейни контейнери и ракети „въздух-въздух” за близък бой.

За момента M-346 е планиран само в чистата си учебно-тренировъчна версия. Общо 72 самолета са продадени на Италия (18), Израел (30), Сингапур (12) и Полша (12).

Свързани теми

Предишна публикация
Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter
Следваща публикация
45 години от първия полет на Су-25
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

EASA сертифицира AW109 Trekker

Най-новият вариант на моделното семейство АW109 на италианския производител Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) – Trekker (пешеходец), получи в края на декември типов сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Испания купува PC-21

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

Провали се обществената поръчка за ремонт на двигателите на L-39

Обществената поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA, се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 5 юли 2018 г.

Меню