Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter

153 прочитания

Германия ще замени своя флот от изтребители-бомбардировачи Tornado със смесен флот от американските Super Hornet и европейските Eurofighter. Това съобщава германското издание Der Spiegel вчера, 19 април 2020 г.

Според изданието, министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер официално е съобщила на САЩ, че имат намерение да поръчат 45 броя изтребители от семейството Super Hornet. 30 от тях ще са стандартните F/A-18E/F, а останалите 15 ще са варианта за РЕБ EA-18G Growler.

Der Spiegel съобщава, че 30-те Super Hornet ще бъдат използвани в т.нар. „ядрено споделяне” на НАТО. В рамките на програмата САЩ може да предостави атомни бомби B61 на страните от НАТО, които участват в нея и те да се използват в рамките на военни операции под егидата на Алианса.

Германия в момента използва Tornado за тези операции. Super Hornet не е сертифициран за подобни операции, но се смята, че това ще стане по-бързо, отколкото ако се интегрира B61 на Eurofighter.

15-те Growler ще заменят самолетите Tornado ECR, които в момента се използват за огнево подавяне на ПВО.

В същото време, германското правителство смята да поръча 45 броя Eurofighter с AESA радар. Те частично ще заменят наличните Tornado и частично най-старите Eurofighter Trance 1, 30 от които в момента се експлоатират от Луфтвафе.

Der Spiegel обаче съобщава, че това действие на Крамп-Каренбауер, която е част от консервативната CDU ще нагнети напрежението в управляващата коалиция в Германия, в която влиза и дясната партия SDP. Партията е твърд противник на покупката на американски бойни самолети.

Противоречието между двете партии по темата е принудило Крамп-Каренбауер да се откаже от публично оповестяване на плановете на германското МО и тя се е ограничила единствено до официално уведомление до САЩ.

Финалното решение по въпроса е в ръцете на германския Бундестаг, който трябва да одобри всяка покупка на въоръжение, която надминава €25 млн. Там CDU и близките им съюзници от CSU, обаче държат 41% от депутати и без подкрепа от SDP решението ще мине изключително трудно.

Вече няколко години Германия мисли за замяната на своите изтребители-бомбардировачи Tornado. Луфтвафе разполага с 85 такива машини.

Индустриалното лоби в страната настояваше за покупка само на Eurofighter, но липсата на яснота дали атомната бомба B61 може да бъде интегрирана бързо на него, спираше Германия от това решение. В същото време, германското правителство видимо не иска да излиза от програмата за „ядрено споделяне”.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия ще купува въоръжен AW169
Следваща публикация
Азербайджан купува M-346
153 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия обяви детайли по сделката за Су-35

Индонезийското МО даде детайли за сделката за покупка на 11 многоцелеви изтребителя Су-35 от Русия. Стойността на сделката е $1,14 млрд. и тя е била подписана официално на 10 август 2017 г.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…
Меню