Lockheed Martin се надява на още продажби на F-16

134 прочитания

Lockheed Martin се надява на още продажби на новопроизведени F-16 в страни от Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия. Това съобщава Defense News.

„Мисля, че това е добър изтребител от четвърто поколение, за онези държави, които не могат да си позволят F-35 или пък нямат разрешение да го купят. Освен това новите F-16 могат да са добра междинна стъпка към F-35, така че смятам тези двата самолета за допълващи се”, заявява търговския директор на компанията Кенет Посиндие.

Според него в момента програмата за строителство на нови F-16 е много леко пострадала от пандемията с COVID-19, за разлика от програмата за F-35, която е значително по-засегната.

„В момента работим по няколко потенциални договора за F-16. Има една африканска страна, която е заинтересувана от F-16 и се надяваме, че ще реализираме договор. Има и една страна в Южна Америка, както и няколко страни в Югоизточна Азия, които са заинтересувани от F-16”, твърди Кенет Посиндие.

Въпреки, че търговският директор не назовава потенциалните клиенти, те лесно могат да бъдат предположени. Мароко през миналата година поиска оферта за 25 новопроизведени F-16 Block 72, но няма индикация за сключен договор. В Колумбия също се интересува от покупка на ескадрила многоцелеви изтребители. В Югоизточна Азия интерес към новопроизведени F-16 има в Индонезия и Филипините.

В момента Lockheed Martin имат 38 поръчки за новопроизведени F-16C/D – 16 за Бахрейн, 14 за Словакия и осем за България. Тайван е изразил желание да купи 66 броя от изтребителя, но там все още няма подписан договор.

Производството на F-16 се премести от Форт Уърд, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина през миналата година. Lockheed се надяват на още поне 100 – 200 поръчки за еднодвигателния изтребител в следващите няколко години.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение
Следваща публикация
Италия ще купува въоръжен AW169
134 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая

Народното събрание отказа да вика министъра на отбраната Красимир Каракачанов за изслушване по въпроса с вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево. В същото време Прокуратурата отказа да се занимава със случая, тъй като не видя данни за престъпление.

Меню