Германия официално обяви плановете си за подмяна на Tornado

186 прочитания

Германия официално обяви плановете си за подмяната на изтребителите-бомбардировачи Tornado със смесен флот от Eurofighter, Super Hornet и Growler. Това стана ясно на 23 април 2020 г.

Планът, който бе представен на комисията по отбрана в германския парламент, предвижда 85-те изтребители бомбардировачи Tornado да бъдат заместени от 55 броя Eurofighter Typhoon, 30 броя F/A-18E/F Super Hornet и 15 броя EA-18G Growler за РЕБ и подавяне на противниковото ПВО. Отделно се планира покупката на 38 броя Eurofighter, който трябва да заменят наличните Eurofighter Tranche 1, доставяни в началото на века.

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер е акцентирала, че планът, който представя не предполага намаляване на числения състав на Луфтвафе, като Tornado и по-старите Eurofighter ще бъдат заменяни едно към едно.

В същото време, обаче Крамп-Каренбауер е заявила, че решението за покупката на изтребителите няма да се вкарва за гласуване сега в Бундестага, а ще се изчакат следващите избори, като това отлага решението за 2022 или 2023 г. Причината за това е проста – партията CDU, от чийто състав е военният министър, е наясно, че няма как да прекара това решение през сегашния състав на германския парламент, тъй като почти всички партии, включително SDP, които са коалиционни партньори на CDU.

Отлагането на решението за след две или три години, обаче значи и че новите изтребители няма да започнат да пристигат преди 2025 г., което от своя страна отлага пенсионирането на наличните Tornado за поне 2030 г.

Покупката на американски бойни самолети, очаквано ще срещне, не само съпротива сред германския бизнес и синдикати, но и сред повечето политически партии в страната. По всичко личи, че основната причина да се искат 30-те Super Hornet е те да поемат атомоносната роля в рамките на програмата на НАТО за „ядрено споделяне”. Мисията в момента се осигурява от 33-то тактическо крило на Луфтфаве (TaktLwG 33), базирано в Бюхел.

Покупката на EA-18G Growler може също лесно да се обясни с германската програма Luftgestützte Wirkung im Elektromagnetischen Spektrum (luWES), която цели осигуряване на способности за РЕБ и подавяне на противниковото ПВО. През миналата есен Airbus презентира подобен вариант на Eurofighter, но вероятно Германия не иска да поеме цената на разработката, а желае готова и проверена платформа. В момента с тази мисия са натоварени Tornado ECR.

Свързани теми

Предишна публикация
Аварира Ми-171 на македонската полиция
Следваща публикация
Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение
186 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея

Lockheed Martin е била изкуствено фаворитизирана от южнокорейските военни, по време на процедурата за избор на нов изтребител. Това твърди опозиционната Партия на справедливостта, цитирана от The Korea Times.

Меню