Boeing показа прототипа на своя Loyal Wingman

144 прочитания

Boeing показа първия прототип на бойния безпилотен летателен апарат създаден в рамките на австралийската програма Loyal Wingman-Advanced Development Programme. Това стана днес, 5 май 2020 г.

Апаратът, който е известен със съкращението ATS (Airpower Teaming System) е създаден в рамките на първа фаза на въпросната програма, за чието реализиране Кралските австралийски ВВС са отделили 40 млн. австралийски долари (€23,7 млн.). Той е дълъг 11,7 m и има оперативен радиус от 3000 km.

Носът на апарата, който е дълъг 2,59 m и има обем от 1,47 m3 е сменяем в рамките на няколко часа, което позволява на по-лесна костюмизация на ATS към различни мисии, включително разузнаване, наблюдение и РЕБ. Boeing се надяват, че сменяемия нос ще позволи на ATS да бъде достатъчно гъвкaв за широк кръг от потенциални мисии.

Трите прототипа, които ще бъдат изговени, ще се използват за изпитания, в рамките на които Кралските австралийски ВВС иска да намерят точното място за безпилотните апарати от типа Loyal Wingman (верен воден). Концепцията, в най-широкия ѝ смисъл, е в рамките на бойни операции, подобни безпилотни апарати да се използват заедно с пилотируеми бойни и спомагателни самолети и те да бъдат натоварвани, както с рутинни, така и с твърде опасни задачи.

Тестовете в Австралия, които се планират за края на годината, ще се проведат заедно с изтребителите F-35A и F/A-18E, самолетите за РЕБ EA-18G Growler, летящите радари E-7A Wedgetail и патрулните самолети P-8A.

ATS е първият самолет, който Boeing разработват извън САЩ и първият боен самолет, който се създава в Австралия от 50 години насам. Това се прави и с цел улесняване на бъдещия експорт. Макет на апарата бе показан за първи път през февруари 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция взима на лизинг БЛА Heron
Следваща публикация
Аварира Ми-171 на македонската полиция
144 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов технически проблем с Boeing 737

Част от летящите в момента Boeing 737 имат проблемни части в крилата им, което налага допълнителни инспекции и замяна. Това съобщава CNN, цитирайки производителя Boeing.

Украйна показа въоръжените си БЛА

Украйна официално показа своите въоръжени безпилотни апарати Bayraktar TB2 турско производство. Това стана на церемония проведена вчера, 20 март 2019 г.

Режимът MCAS в управлението на катастрофиралия 737 Max е бил изключен, но се е задействал отново

Режимът MCAS в системата за управление на катастрофиралия етиопски Boeing 737 Max е бил изключен от екипажа, но след това се е задействал отново по неясни причини и е насочил самолетът към земята. Това са заявили за Reuters източници запознати с хода на разследването.

Меню