Гърция взима на лизинг БЛА Heron

146 прочитания

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Апаратите ще са в конфигурация за морско патрулиране и ще са снабдени с радар за обзор на морската повърхност, оптико-електронна система за наблюдение и система за сателитна комуникация.

Апаратите ще са отдадени на три годишен лизинг, който ще изтече през 2023 г. Тогава Гърция ще има възможност да придобие апаратите, чийто брой не се съобщава. Основната задача на апаратите ще е да патрулират над Егейско море и извършване на задачи по разузнаване и наблюдение.

В момента за подобни разузнавателни задачи се използва гръцкия БЛА HAI Pegasus, който се счита за остарял, но няма финанси за подмяната му.

Още през февруари 2018 г. бе съобщена новината, че Гърция има намерение да взима на три годишен лизинг БЛА Heron, но явно този план се реализира едва сега. Тогава се съобщаваше да лизинг на общо седем броя Heron при цена за трите години от €35,5 млн.

БЛА Heron е създаден от израелската компания IAI и изпълнява първи полет през 1994 г. Апаратът е на въоръжение в 13 страни.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша ще търси заместник на Ми-2
Следваща публикация
Boeing показа прототипа на своя Loyal Wingman
146 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…

Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта

Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандуми за разбирателство за съвместна работа по четири проекта в областта на отбраната. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита новопроизведен изтребител, но ако условията са особено изгодни, той ще вземе употребяван боен самолет. Това каза той днес, 2 май 2018 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

Меню