Полша ще търси заместник на Ми-2

279 прочитания

Полша стартира процедура за намиране на заместник на вертолетите Ми-2, които се използват от въоръжените сили на страната за разнообразни задачи. Това съобщава изданието defence24.pl.

Програмата се нарича Perkoz и предвижда покупката на 32 двудвигателни вертолета в три основни версии – разузнаване и РЕБ, командване и контрол и общи задачи (транспорт, медицинска евакуация, непосредствена авиационна поддръжка и други), като тази версия ще се използва и за напреднало пилотско обучение. Полезният товар на машината трябва да е поне 1 тон и тя трябва да може да превозва минимум петима души.

Полското МО стартира програмата с пускане на запитване за информация (RFI) до потенциалните участници в програмата. До края на май те трябва да заявят интереса си към програмата и да предоставят предварителна информация. Между юли и декември 2020 г., полското МО и всички компании заявили интерес ще проведат серия разговори за изясняване на точните изисквания, цената, сроковете на доставка, възможностите за поддръжка и други подобни.

Същинският конкурс вероятно ще бъде стартиран през 2021 г.

defence24.pl пише, че приоритизирането на програмата Perkoz е до някъде изненадващо, защото тя не беше включена в програмата за превъоръжаване на полските въоръжени сили в периода 2021 – 2027 г. В същото време, тези действия на полското МО кореспондират с отказа от дълбока модернизация на вертолетите W-3WA Sokół. Изданието смята и че покупката на вертолети в рамките на Perkoz е сигнал, че програмата Krug за избор на нов щурмови вертолет, вероятно ще бъде отложена още.

В полската армейска авиация, ВВС и ВМС се използват около 50 броя Ми-2, чиято средна възраст надхвърля 40 години.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на Швеция търсят нов учебен самолет
Следваща публикация
Гърция взима на лизинг БЛА Heron
279 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Меню