ВВС на Швеция търсят нов учебен самолет

190 прочитания

Шведската агенция за отбранителни покупки FMV обяви процедура за купуване на нов учебно-тренировъчен самолет за основно (базово) летателно обучение за ВВС на страната. Искането за оферти е направено на 9 април на електронната платформа за обществени поръчки eAvrop, като крайната дата за връчване е 31 юли.

Търси се готов учебно-тренировъчен самолет, наличен в момента (тоест не се изискват допълнителни работи за разработка или модернизация) от лек клас, който да поеме първият етап от обучението на пилотите за ВВС на Швеция, заменяйки силно остарелите двудвигателни реактивни самолети Saab Sk 60 (Saab 105) . Техническите спецификации включват изискване за максимална скорост не по-ниска от 200 kt (370 km/h) на морското равнище и 220kt (407 km/h) на височина 10 000 ft (3048 m), а максималното претоварване да е в диапазона +6/-3g.

Изисква се купуване на пълен пакет, който освен самолетите да включва също симулатори, частично тренировъчно устройство, компютърно-базирано обучение, система за планиране на мисията, система за дебрифинг на мисията, оборудване за летателен състав, линейно и базово техническо обслужване, резервни части, курсове за обучение и инженерна поддръжка.

Това е първата реална стъпка за замяна на SK 60 – реактивен УТС от 60-те години, използван за целия курс на летателни обучение на военни пилоти в Швеция – от началната до напредналата фаза, след която пилотите преминават на боен самолет. Процесът за проучване на възможни заместници на SK 60 върви от много време, но чак сега е обявен открит конкурс.

Изискването е новия самолет за базова подготовка да е в готовност да започне обучение на първата група пилоти в летателната школа в Линчоминг-Малмен през лятото на 2023 г., когато вече трябва да има обучени инструктори. Това означава, че доставката на първите самолети трябва да стане факт през втората половина на 2022 г. Изискваните минимални летателни характеристики и оборудване, комбинирани с изискването за ниска цена на придобиване и експлоатационни разходи, правят германският турбовитлов самолет Grob 120TP (на снимката) фаворит в процедурата.

ВВС на Швеция изпитват остра нужда от нови учебно-тренировъчни самолети. SK 60 изпълнява първи полет през юни 1963 г. и влиза в експлоатация четири години по-късно. В средата на 90-те години част от самолетите получават нови по-икономични двигатели Williams FJ44, а от 2009 г. Saab започва модернизация с нова авионика, която да улесни обучаемите пилоти при преминаването им на изтребителя Gripen C/D.

За замяна на SK 60 в ролята му на учебен самолет за основен и напреднал етап, може да се разглежда учебно-тренировъчният самолет от висок клас Т-7 Red Hawk, разработван от компаниите Boeing и Saab, вече избран за нов самолет за повишено обучение за ВВС на САЩ, с постъпване в експлоатация към 2024 г. Пълна яснота там все още няма, като е възможно за ролята да се използва и двуместните Gripen D.

Свързани теми

Предишна публикация
Карго самолет вероятно е бил свален по погрешка в Сомалия
Следваща публикация
Полша ще търси заместник на Ми-2
190 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция използва Gripen срещу горските пожари

Шведски ВВС се принудиха да използват многоцелевия изтребител Gripen за борба с големите горски пожари, които бушуват в момента в северната страна. Самолетът е бомбардирал малки пожари на военен полигон с добри резултати.

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Провали се обществената поръчка за ремонт на двигателите на L-39

Обществената поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA, се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 5 юли 2018 г.

Полетя вторият прототип на Gripen E

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

Меню