Карго самолет вероятно е бил свален по погрешка в Сомалия

250 прочитания

Карго самолетът Embraer EMB 120, който катастрофира на 4 май 2020 г. в Сомалия вероятно е бил свален по погрешка от етиопски войски разположени в страната. Това стана ясно от изтекъл доклад на командването на силите на Африканския съюз разположени в Сомалия.

Турбовитловият самолет Embraer EMB-120RT Brasilia е имал кенийска гражданска регистрация 5Y-AXO и е бил опериран от кенийската авиокомпания African Express Airways. Машината се разби в близост до град Бардале миналия понеделник. При инцидента загина четиричленният екипаж и двама придружаващи товара.

Докладът на командването на силите на Африканския съюз разположени в Сомалия (AMISOM) посочва, че се касае за сваляне на самолета от етиопски войници, разположени в близост до Бардале. Войниците са решили, че самолетът ще бъде използван за самоубийствен атентат и са го обстреляли със зенитно оръдие ЗУ-23.

Самолетът е превозвал медицински материали и е излетял от сомалийската столица Могадишу, след което е направил едно кацане в Байдоа, където е разтоварил част от каргото си.

Заходът за кацане на площадката в Бардале, обаче е бил направен по посока запад – изток, докато нормалния заход се е правил по посока изток – запад. Така машината е прелетяла ниско над лагер на етиопските войски. Кацането, обаче е било невъзможно, поради наличието на животни на полосата, затова самолетът е минал на втори кръг и отново се е появил над лагера.

Етиопските войници, които не са имали информация, че това е очакван полет, са решили, че се касае за самолет-камикадзе и машината е била свалена от зенитно оръдие ЗУ-23.

Изтеклият доклад, обаче е с непотвърдена автентичност и за момента, нито Кения, нито Етиопия, нито Сомалия имат официална позиция по инцидента, освен тази, че той се разследва. В самият изтекъл доклад има някои противоречия, които хвърлят сянка на съмнение по отношение точността на предоставената информация.

Ако тази версия, все пак, се потвърди, това ще е вторият свален цивилен самолет за годината. На 8 януари украински Boeing 737-800 бе свален от иранското ПВО малко след излитането си от Техеран. При инцидента загинаха 176 души.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада удължава срока за подаване на оферти в изтребителния си конкурс
Следваща публикация
ВВС на Швеция търсят нов учебен самолет
250 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Възобновяват търсенето на полет MH370

Подводното издирване на полет MH370 ще бъде възобновено съвсем скоро. Операцията ще бъде извършена от компанията Ocean Infinity, която ще използва автономни подводни апарати.

Катастрофа с индийски Ан-32

Военно-транспортен самолет Ан-32 от състава на индийските ВВС катастрофира днес, 3 юни 2019 г. в източния индийски щат Аруначал Прадеш. При инцидента са загинали всички 13 души намиращи се на борда на машината.

Ан-148 катастрофира край Москва

Пътнически самолет Ан-148 на руската авиокомпания „Саратовские aвиалинии” катастрофира след излитане от московското летище Домодедово днес, 11 февруари 2018 г. Няма данни за оцелели от намиращите се на борда 71 души.

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Меню