Карго самолет вероятно е бил свален по погрешка в Сомалия

250 прочитания

Карго самолетът Embraer EMB 120, който катастрофира на 4 май 2020 г. в Сомалия вероятно е бил свален по погрешка от етиопски войски разположени в страната. Това стана ясно от изтекъл доклад на командването на силите на Африканския съюз разположени в Сомалия.

Турбовитловият самолет Embraer EMB-120RT Brasilia е имал кенийска гражданска регистрация 5Y-AXO и е бил опериран от кенийската авиокомпания African Express Airways. Машината се разби в близост до град Бардале миналия понеделник. При инцидента загина четиричленният екипаж и двама придружаващи товара.

Докладът на командването на силите на Африканския съюз разположени в Сомалия (AMISOM) посочва, че се касае за сваляне на самолета от етиопски войници, разположени в близост до Бардале. Войниците са решили, че самолетът ще бъде използван за самоубийствен атентат и са го обстреляли със зенитно оръдие ЗУ-23.

Самолетът е превозвал медицински материали и е излетял от сомалийската столица Могадишу, след което е направил едно кацане в Байдоа, където е разтоварил част от каргото си.

Заходът за кацане на площадката в Бардале, обаче е бил направен по посока запад – изток, докато нормалния заход се е правил по посока изток – запад. Така машината е прелетяла ниско над лагер на етиопските войски. Кацането, обаче е било невъзможно, поради наличието на животни на полосата, затова самолетът е минал на втори кръг и отново се е появил над лагера.

Етиопските войници, които не са имали информация, че това е очакван полет, са решили, че се касае за самолет-камикадзе и машината е била свалена от зенитно оръдие ЗУ-23.

Изтеклият доклад, обаче е с непотвърдена автентичност и за момента, нито Кения, нито Етиопия, нито Сомалия имат официална позиция по инцидента, освен тази, че той се разследва. В самият изтекъл доклад има някои противоречия, които хвърлят сянка на съмнение по отношение точността на предоставената информация.

Ако тази версия, все пак, се потвърди, това ще е вторият свален цивилен самолет за годината. На 8 януари украински Boeing 737-800 бе свален от иранското ПВО малко след излитането си от Техеран. При инцидента загинаха 176 души.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада удължава срока за подаване на оферти в изтребителния си конкурс
Следваща публикация
ВВС на Швеция търсят нов учебен самолет
250 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

B-17 катастрофира в САЩ

Бомбардировач-ветеран B-17G катастрофира при опит за аварийно кацане на летището Брадли Интернешънал, Кънектикът. При инцидента са загинали седем души, а други седем са ранени.

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Испански C-295 излезе от пистата

Испански военно-транспортен самолет C-295 излезе от пистата при кацане и бе повреден тежко. При инцидентът станал вчера, 3 април 2019 г., няма тежко ранени.

Меню