МО е прекратило конкурса за безпилотни апарати

317 прочитания

Министерство на отбраната е прекратило процедурата за избор на доставчик на малки безпилотни апарати, която бе стартирана в началото на годината. Прекратяването е от 25 март 2020 г., като за причини се посочват неточности в процедурата.

Конкурсът бе открит на 30 декември 2019 г. и се провеждаше по вътрешни правила на МО, тъй като попада в изключенията на Закона за обществени поръчки и по-точно член 149, алинея 1, точка 3, където се предвижда възможност за провеждане на процедура извън този закон, ако се купува разузнавателно оборудване.

Съобщението за прекратяването на било публикувано ден преди изтичането на крайния срок за подаване на оферти на 26 март. В него се пише, че процедурата се прекратява:

„…във връзка с допуснати неточности в методиката за комплексна оценка на предложенията за изпълнение на поръчката, които биха дали възможност на недобросъвестен кандидат да предложи нереално високи стойности на някои от показателите за оценка на предложенията по критерий „Гаранция“, с цел получаване по-висока комплексна оценка. Установеното нарушение при откриването на обществената поръчка не може да бъде отстранено без това да промени първоначално обявените условия, въз основа на които кандидатите следва да изготвят своите предложения за изпълнение на поръчката.”

Конкурсът имаше две обособени позиции, по които можеше да се кандидатства заедно или по отделно. Едната позиция беше за апарати от клас „Мини”, като се търсеше доставката на 12 системи, а другата позиция бе за апарати от клас „Малки”, с цел покупката на две системи. Общият бюджет за двете позиции бе 24,8 млн. лева с ДДС.

Техническите спецификации на апаратите в двете позиции до известна степен се придържаха към спецификациите на два безпилотни апарата, които са на въоръжение в България. Апаратите от клас „Мини” се приближаваха до RQ-11 Raven (на снимката), които се използват от Сухопътни войски, а тези от клас „Малки” се приближаваха до Aerosonde Mk 4.7 използвани от Силите за специални операции.

За участие в процедурата бяха поканени първоначално 24 български и чужди компании, но през февруари бяха поканени още три фирми.

Сега от МО се очаква да отстрани проблемите в собствената си процедура и да я рестартира.

Свързани теми

Предишна публикация
Стабилност на дъното
Следваща публикация
В Германия тече дебат за въоръжените БЛА
317 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Меню