NASA купи още едно място за полет със Союз

177 прочитания

NASA официално договори с „Роскосмос” още едно място за полет до Международната космическа станция (МКС). Новината бе съобщена късно вчера, 12 май 2020 г.

NASA ще заплати $90,3 млн. за едно място на борда на космическия кораб Союз МС-17, който трябва да бъде изстрелян към МКС в средата на октомври 2020 г. Освен самия полет американската страна ще получи и други услуги свързани с полета. В рамките на споразумението NASA ще превози руски товари до МКС.

Ходът на NASA не е изненадващ, въпреки че агенцията е на финалната права да възстанови възможностите си самостоятелно да превозва астронавти до борда на МКС и може да се разглежда, като своеобразна застрахователна полица в случай на провал на скорошния полет на Crew Dragon.

В официалното съобщение на NASA се казва, че сделката се сключва за да се осигури постоянно присъствие на САЩ на борда на МКС. В момента на борда на станцията има двама руски космонавти и един американски астронавт. Мисията им се очаква да приключи тази есен.

В последните няколко месеца, официални лица от NASA нееднократно заявяваха, че се обмисля покупката на поне още едно, а може би и две места на борда на Союз. Агенцията очакваше, че през 2019 г. ще е възстановила способността си да изстрелва самостоятелно астронавти на околоземна орбита, но забавянията в космическите кораби Starliner и Crew Dragon доведоха до това, че през февруари 2019 г. бяха купени две допълнителни места на борда на Союз.

Дали NASA ще купи още места, зависи от това как ще премине изпитателния полет на Crew Dragon, който се планира за изстрелване на 27 май. На борда на космическия кораб ще има двама астронавти, които ще прекарат на борда на МКС поне четири месеца. След тяхното завръщане ще последва анализ на полета и решение, кога да се проведе първия редовен полет с Crew Dragon. Ако всичко е наред, това може да стане още тази есен.

Ако има проблеми, NASA вероятно ще се принуди да купи и място за полета на Союз МС-18, който се планира за пролетта на 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ отново изстреляха X-37B
Следваща публикация
Boeing тества спасителната система на Starliner
177 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на Союз МС-06 се приземи успешно

54-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-06 се приземи успешно в Казахстан рано сутринта днес, 28 февруари 2018 г.

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Меню