Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

283 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

„Мога да ви разкажа стотици истории за глупостта, с която съм се сблъсквал. Например, правим един изтребител, това е F-35. Проблемът е, че ако имаме проблем с дадена страна, не може да го произвеждаме. Ние получаваме части от къде ли не. Лудост е. Трябва да правим всичко в Съединените щати”, заявява американският президент.

Референцията на Тръмп е най-вероятно свързана с изхвърлянето на Турция от програмата и трудностите около прехвърлянето на производството на отделните номенклатури в други страни. Турски компании произвеждат около 1000 номенклатури по програмата F-35.

В последния доклад на Сметната палата на САЩ е записано, че вече са набелязани заместници за производството на всички номенклатури, които в момента са отговорност на Турция. Преместването на тези производства, обаче ще оскъпят програмата със стотици милиони долари, като точните сметки предстои да бъдат обявени.

Не е ясно дали коментарите на Тръмп ще увиснат във въздуха или той ще предприеме реални стъпки за съсредоточаване на производството на F-35 обратно в САЩ. Тръмп дойде на власт с обещанието на връща работните места в САЩ, но F-35 изначално е замислен, като международен проект, където САЩ си партнира с осем други държави, а при всички сделки извън оригиналните партньори също се залага на технологичен трансфер и индустриално сътрудничество в различни обеми.

Свързани теми

Предишна публикация
Прокуратурата обжалва оправдателната присъда на Николай Ненчев
Следваща публикация
F-22 се разби при тренировъчен полет
283 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29

Бившият министър на отбраната в кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев бе оправдан от Софийски градски съд (СГС) по обвинението за престъпление по служба за това, че не е осигурил поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това стана вчера, 2 юли 2019 г.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Меню