Прокуратурата обжалва оправдателната присъда на Николай Ненчев

191 прочитания

Прокуратурата е обжалвала оправдателната присъда на бившия военен министър Николай Ненчев по делото за поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това се оплака Ненчев в профила си в социалната мрежа Facebook.

„В „свободна“, „демократична“, „правова“ и „евроатлантическа“ България, прокуратурата обжалва решението на СГС, по което бях оправдан за ремонта на МИГ 29 в съюзническа Полша, вместо в Русия и иска от Апелативния съд да бъда лишен от свобода за осем години! Не ме е страх! Срам ме е!”, пише Ненчев.

През януари 2017 г. Ненчев получи обвинение за престъпление по служба, че не е успял да осигури летателната годност на изтребителите МиГ-29, което е довело до малък нальот, повишаване на опасността за летателния състав и застрашаване на провеждането на мисията „ер полисинг”.

Делото срещу бившия министър стартира през февруари 2017 г., като част от него се води на закрити врати, поради боравенето с класифицирана информация, а като свидетели бяха привикани президентите Радев и Плевнелиев и бивши и настоящи висши офицери.

В крайна сметка през юли 2019 г. Ненчев получи оправдателна присъда, тъй като съдебния състав прие, че решенията му са плод на външната политика на България, която не може да бъде обект на съдебно дело. В мотивите на съда се чете, че действително ситуацията в българските ВВС и изтребителната авиация в частност е била изключително тежка в периода 2014 – 2016 г., като изправните МиГ-29 са били единици и не се е водила нормална летателна дейност.

„Политическата целесъобразност не подлежи на съдебен контрол. Това би означавало съдебната власт да се меси в решенията на изпълнителната“, се казва в решението на съда, който приема, че отказът от работа с РСК „МиГ” е плод на политическо решение.

В обжалването на Прокуратурата, което Ненчев публикува в профила си във Facebook, се чете, че съда на първа инстанция е приел всички доказателства срещу бившия министър, включително, че умишлено е попречил да се финализират вече подписани договори с РСК „МиГ” за ремонт на двигатели РД-33, КСА-2А и удължаване на междуремонтния ресурс на други РД-33. Според Прокуратурата, има многобройни доказателства, че Ненчев съзнателно е бездействал, докато ситуацията с МиГ-29 се е влошавала непрекъснато.

От обжалването се вижда, че Прокуратурата настоява за осем години затвор за Ненчев.

Делото срещу Ненчев в Апелативния съд е насрочено за 15 юни 2020 г.

Драмата започна в края на април 2015 г., когато Ненчев в интервю за вестник „Сега” заяви, че е получавал предложение за подкуп за да подпише договори с РСК „МиГ” за 80 млн. лева. Последва разследване на Прокуратурата, от което стана ясно, че твърденията на тогавашния военен министър не са достоверни, но в разследването се виждаше, че Ненчев умишлено е отказал да се сключват нови договори с РСК „МиГ”.

Междувременно Ненчев започва да твърди, че цялата работа по изтребителите МиГ-29 ще може да се извършва от Полша, но в крайна сметка бе сключен само един договор за ремонт на шест мотора РД-33. В началото на 2016 г. Ненчев обяви, че ще търси покупка на двигатели РД-33 и други агрегати и консумативи за българските МиГ-29, като изрично подчерта, че няма да работи с руски компании. В края на 2016 г., обаче бяха сключени два договора чрез българска посредническа фирма с РСК „МиГ” за доставка на двигатели РД-33 и агрегати КСА-2 на стойност 65 млн. лева.

Струва си да се припомни, че през лятото на 2016 г. самият премиер Борисов нарече договорите за поддръжката на МиГ-29 с Полша „глупост“ и обеща поддръжката на изтребителите да се осъществява в „Авионамс“ – нещо, което не е факт почти четири години по-късно. Никакви други действия по използването на Полша за поддръжката на родните МиГ-29 не бе предприета и в момента тя се осъществява с РСК „МиГ“.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ отново изстреляха X-37B
Следваща публикация
Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ
191 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество технически проблеми

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество сериозни технически проблеми, значителна част от които са все още неразрешени. Това съобщи вчера, 12 юни 2019 г., американският отбранителен сайт Defense Newsв серия от публикации.

Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29

Бившият министър на отбраната в кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев бе оправдан от Софийски градски съд (СГС) по обвинението за престъпление по служба за това, че не е осигурил поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това стана вчера, 2 юли 2019 г.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Меню