Египет е потвърден, като клиент на Су-35

303 прочитания

Египет действително е поръчал изтребители Су-35 и тяхното производство вече е започнало. Това съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС.

„Самолетостроителният завод в Комсомолск на Амур” вече изпълнява поръчката за Су-35 предназначени за египетските ВВС. Това става в рамките на договор от 2018 г.”, съобщава дипломатически източник на ТАСС.

Още през миналата пролет руски медии съобщиха, че има сключен договор за доставката на изтребители Су-35 за Египет, но тогава официалните руски институции отрекоха да има сключен договор. През миналата седмица информация за сделката в Египет започна да се появява по редица близкоизточни медии, което вероятно е накарало Русия неформално да признае за сделката.

Договорът покрива доставката на 26 броя Су-35, като първите два ще бъдат получени в края на 2020 г., а цялото количество изтребители ще бъде доставено до 2023 г. Стойността на договорът не се съобщава.

Су-35 се експлоатира от Русия и Китай, като през 2018 г. Индонезия подписа договор за 11 самолета, но тази сделка все още не е реално задвижена. В началото на май стана ясно, че Китай преговаря сериозно за още 24 броя. Русия работи и с други потенциални клиенти на тежкия двудвигателен изтребител.

В последните години и след няколко политически кризи Египет започна да ограничава покупката на ново въоръжение от САЩ и се пренасочи към Европа и Русия. Страната поръча около 50 броя МиГ-29М/М2 (като междувременно успя да загуби два от тях при инциденти) и още толкова щурмови вертолети Ка-52.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 се разби във Флорида
Следваща публикация
Saab се похвали с нова продажба на Erieye
303 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Откриха новата учебна година във ВВС

Новата учебна 2018 година бе открита тържествено във всички военни формирования на Военновъздушните сили. При откриването в авиобаза Граф Игнатиево присъстваше командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…
Меню