Египет е потвърден, като клиент на Су-35

302 прочитания

Египет действително е поръчал изтребители Су-35 и тяхното производство вече е започнало. Това съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС.

„Самолетостроителният завод в Комсомолск на Амур” вече изпълнява поръчката за Су-35 предназначени за египетските ВВС. Това става в рамките на договор от 2018 г.”, съобщава дипломатически източник на ТАСС.

Още през миналата пролет руски медии съобщиха, че има сключен договор за доставката на изтребители Су-35 за Египет, но тогава официалните руски институции отрекоха да има сключен договор. През миналата седмица информация за сделката в Египет започна да се появява по редица близкоизточни медии, което вероятно е накарало Русия неформално да признае за сделката.

Договорът покрива доставката на 26 броя Су-35, като първите два ще бъдат получени в края на 2020 г., а цялото количество изтребители ще бъде доставено до 2023 г. Стойността на договорът не се съобщава.

Су-35 се експлоатира от Русия и Китай, като през 2018 г. Индонезия подписа договор за 11 самолета, но тази сделка все още не е реално задвижена. В началото на май стана ясно, че Китай преговаря сериозно за още 24 броя. Русия работи и с други потенциални клиенти на тежкия двудвигателен изтребител.

В последните години и след няколко политически кризи Египет започна да ограничава покупката на ново въоръжение от САЩ и се пренасочи към Европа и Русия. Страната поръча около 50 броя МиГ-29М/М2 (като междувременно успя да загуби два от тях при инциденти) и още толкова щурмови вертолети Ка-52.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 се разби във Флорида
Следваща публикация
Saab се похвали с нова продажба на Erieye
302 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

Полша е близо до сделка за F-35

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Меню