Катастрофа със самолет на канадската демонстрационна група Snowbirds

327 прочитания

Реактивен учебно-тренировъчен самолет CT-114 Tutor, част от демонстрационната група Snowbirds, катастрофира в Канада. При инцидента има един загинал и един ранен. Това е станало вчера, 17 май 2020 г.

Катастрофата е станала около 11,30 часа местно време при излитане от летището на Кемлуупс, Британска Колумбия.

В интернет се разпространи видео, на което се вижда, че два CT-114 излитат в двойка от летището на Кемлуупс, практически веднага единият самолет започва да набира рязко височина, след това губи скорост, обръща се през крило и се устремява към земята. Двучленният екипаж се катапултира на по-малко от 100 метра над терена.

Канадската държавна телевизия CDC съобщава, че при инцидента е загинал капитан Джен Кейси, офицер за връзки с обществеността на групата, а пилотът, Ричард МакДугъл е сериозно ранен, но без опасност за живота.

Самолетът е паднал в двора на къща, но няма пострадали на земята.

Самолетите на Snowbirds в момента правят полети над цяла Канада с цел повдигане на духа в условията на пандемия. Полетът от вчера е бил част от тази операция.

Snowbirds, които са част от Кралските канадски ВВС, имат официалното название 431-ва ескадрила за въздушни демонстрации. Групата лети с 11 броя CT-114 от 1969 г., като типа не се използва за учебна дейност в Кралските канадски ВВС от повече от 20 години, но въпреки това продължава да лети за Snowbirds.

През октомври 2019 г. друг самолет на Snowbirds аварира при демонстрационен полет в Джорджия, САЩ, като пилотът се катапултира успешно.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab се похвали с нова продажба на Erieye
Следваща публикация
Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ
327 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 737 катастрофира в Индонезия

Пътнически самолет Boeing 737 Max 8 катастрофира малко след излитане от индонезийската столица Джакарта. Това стана днес, 29 октомври 2018 г. Няма оцелели сред намиращите се 189 души на борда му.

Boeing 737 аварира на кацане в Сочи

Пътнически Boeing 737-800 на руската авиокомпания UTAir е аварирал при кацане на летището в Сочи и е излязал от пистата. Инцидентът е станал днес, 1 септември 2018 г., няколко от пасажерите са пострадали, но са без опасност за живота.

Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Aero Vodochody събра 32 заявки за L-39NG

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody събра 32 заявки за обновения учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Споразуменията за това бяха подписани днес, 17 юли 2018 г., в рамките на изложението във Фарнбъроу.

Меню