Катастрофа със самолет на канадската демонстрационна група Snowbirds

326 прочитания

Реактивен учебно-тренировъчен самолет CT-114 Tutor, част от демонстрационната група Snowbirds, катастрофира в Канада. При инцидента има един загинал и един ранен. Това е станало вчера, 17 май 2020 г.

Катастрофата е станала около 11,30 часа местно време при излитане от летището на Кемлуупс, Британска Колумбия.

В интернет се разпространи видео, на което се вижда, че два CT-114 излитат в двойка от летището на Кемлуупс, практически веднага единият самолет започва да набира рязко височина, след това губи скорост, обръща се през крило и се устремява към земята. Двучленният екипаж се катапултира на по-малко от 100 метра над терена.

Канадската държавна телевизия CDC съобщава, че при инцидента е загинал капитан Джен Кейси, офицер за връзки с обществеността на групата, а пилотът, Ричард МакДугъл е сериозно ранен, но без опасност за живота.

Самолетът е паднал в двора на къща, но няма пострадали на земята.

Самолетите на Snowbirds в момента правят полети над цяла Канада с цел повдигане на духа в условията на пандемия. Полетът от вчера е бил част от тази операция.

Snowbirds, които са част от Кралските канадски ВВС, имат официалното название 431-ва ескадрила за въздушни демонстрации. Групата лети с 11 броя CT-114 от 1969 г., като типа не се използва за учебна дейност в Кралските канадски ВВС от повече от 20 години, но въпреки това продължава да лети за Snowbirds.

През октомври 2019 г. друг самолет на Snowbirds аварира при демонстрационен полет в Джорджия, САЩ, като пилотът се катапултира успешно.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab се похвали с нова продажба на Erieye
Следваща публикация
Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ
326 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Азербайджан купува M-346

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

ОАЕ купува китайски УТС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купува 12 учебно-тренировъчни самолети (УТС) L-15 китайско производство. За това съобщиха…
Меню