Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

219 прочитания

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Разследването се появи в седмичното списание Suomen Kuvalehti на 14 май 2020 г., и показва, че генерал Линбер, който бе командващ ВВС до юли 2019 г., е оказвал влияние в полза на F-35A, като в редица доклади, които той е изготвял за политическото ръководство на страната се е акцентирало върху позитивните страни на изтребителя от пето поколение и са се засилвали негативните черти на останалите петима кандидати.

Генерал Линбер, както и негови подчинени, активно са игнорирали проблемните страни на F-35, включително и високата му цена за придобиване и експлоатация.

Suomen Kuvalehti, който се позовава на високопоставени анонимни източници, пише, че целта на генерал Линбер е била да покаже безалтернативността на F-35, като максимално се минимизират всички негови слабости, което в крайна сметка да доведе до отказ от конкурса и директна покупка на американския изтребител.

Материалът в Suomen Kuvalehti предизвика реакция на финландското МО. Лаури Пуранен, който е шеф на проекта HX отхвърля твърденията на разследването за фаворитизиране на F-35 и заявява, че в момента Финландия има ясен план за конкурсен избор на нов изтребител и че всички кандидати са поставени наравно. Със сходна позиция е излязъл и генерал Тимо Кивинен, началник на отбраната на Финландия, който е казал, че генерал Линбер в момента няма никакво влияние върху проекта.

Обвиненията срещу Линбер, обаче не идват от нищото и през април 2020 г., той вече успя да забърка сериозен скандал в скандинавската страна, когато стана ясно, че консултантската му фирма е била наета от Lockheed Martin, производител на F-35.

Според финландското законодателство, пенсионираните военни трябва да изчакат шест месеца преди да могат да започнат частен бизнес свързан със сферата на отбраната и сигурността. Линбер е спазил формално този срок и в началото на 2020 г. вече е имал консултантски договор с Lockheed. Това, обаче предизвика сериозен публичен дебат във Финландия и явно обществено недоволство.

Първоначалната реакция на финландското МО бе да заяви, че на различните официални срещи и преговори няма да се допускат консултантите на фирмите участници и стартира официално разследване за дейността на Лингер. След като стана ясно, че Boeing, Saab и BAE Systems също използват консултантските услуги на пенсионирани висши офицери, се повдигна въпроса за цялостна забрана на подобна дейност за пенсионираните генерали.

В края на април се разбра, че Линбер не е спазил всички условия за финландското законодателство и условията по договора си, като паралелно с това Lockheed Martin заяви, че е прекратила консултантския му договор.

В рамките на проекта HX Финландия иска да замести своите 64 многоцелеви изтребителя F/A-18C/D. Финансовата рамка на проекта е €10 млрд. и се цели покупката на 64 изтребителя. Участие в конкурса взимат F-35A, F/A-18E/F Super Hornet, Eurofighter, Rafale и Gripen E/F. В началото на годината всички участници бяха на сравнителни изпитания във Финландия. Очаква се в края на годината да се дадат финалните оферти, а изборът на победител да стане към средата на 2021 г. Пенсионирането на наличните изтребителите Hornet трябва да стартира през 2025 г.

Свързани теми

Следваща публикация
Снимки подсказват за модернизация на китайските J-11A
219 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Румъния получи още два F-16

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на…

Хърватско пак избира изтребител

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Меню