F-35 се разби във Флорида

385 прочитания

Изтребител F-35A се разби вчера, 19 май 2020 г., при учебен полет във Флорида. Пилотът се е катапултирал успешно.

Машината се е разбила около 21,30 часа местно време (06,30 часа на 20 май, българско време), докато се е насочвал за кацане в авиобаза Еглин след регулярен тренировъчен полет. Няма поражения от падналия изтребител, а летецът е без опасност за живота.

Самолетът е принадлежал на 58-ма ескадрила, към 33-то изтребително крило. То се занимава с приучаване на нови пилоти към F-35A. Изтребителите от това крило са от първите произведени серии, които сега са насочени за учебни цели.

Това е вторият инцидент с изтребител от тази авиобаза за последните няколко дни. На 15 май, малко след излитане от Еглин се разби F-22 Raptor. Този инцидент, както и инцидентът с F-35 се разследват и за момента няма индикации за причините.

Това е третият сериен F-35 изгубен при инцидент. През септември 2018 г. F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ аварира при учебен полет в Южна Каролина. Причина за инцидента се оказа технически проблем с горивопровода. През април 2019 г. пък катастрофира японски F-35A, като за причина бе посочена загуба на пространствена ориентация.

До момента на въоръжение са приети над 500 броя F-35 от трите базови версии.

Свързани теми

Предишна публикация
Украинските ВВС с амбициозни планове за развитие
Следваща публикация
Египет е потвърден, като клиент на Су-35
385 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов случай на откраднат самолет в САЩ

Нов случай на откраднат самолет в САЩ завърши с катастрофа с един загинал. Новият инцидент е от 13 август 2018 г. и е свързан с кражба на малък бизнесджет и разбиването му в предградие в близост до Солт Лейк Сити.

Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея

Lockheed Martin е била изкуствено фаворитизирана от южнокорейските военни, по време на процедурата за избор на нов изтребител. Това твърди опозиционната Партия на справедливостта, цитирана от The Korea Times.

Меню