F-35 се разби във Флорида

386 прочитания

Изтребител F-35A се разби вчера, 19 май 2020 г., при учебен полет във Флорида. Пилотът се е катапултирал успешно.

Машината се е разбила около 21,30 часа местно време (06,30 часа на 20 май, българско време), докато се е насочвал за кацане в авиобаза Еглин след регулярен тренировъчен полет. Няма поражения от падналия изтребител, а летецът е без опасност за живота.

Самолетът е принадлежал на 58-ма ескадрила, към 33-то изтребително крило. То се занимава с приучаване на нови пилоти към F-35A. Изтребителите от това крило са от първите произведени серии, които сега са насочени за учебни цели.

Това е вторият инцидент с изтребител от тази авиобаза за последните няколко дни. На 15 май, малко след излитане от Еглин се разби F-22 Raptor. Този инцидент, както и инцидентът с F-35 се разследват и за момента няма индикации за причините.

Това е третият сериен F-35 изгубен при инцидент. През септември 2018 г. F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ аварира при учебен полет в Южна Каролина. Причина за инцидента се оказа технически проблем с горивопровода. През април 2019 г. пък катастрофира японски F-35A, като за причина бе посочена загуба на пространствена ориентация.

До момента на въоръжение са приети над 500 броя F-35 от трите базови версии.

Свързани теми

Предишна публикация
Украинските ВВС с амбициозни планове за развитие
Следваща публикация
Египет е потвърден, като клиент на Су-35
386 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая

Народното събрание отказа да вика министъра на отбраната Красимир Каракачанов за изслушване по въпроса с вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево. В същото време Прокуратурата отказа да се занимава със случая, тъй като не видя данни за престъпление.

Япония отива към строежа на изцяло нов изтребител

Японското МО се ориентира към покупката на изтребител от следващо поколение, който ще бъде произведен от местната индустрия. Това съобщава водещият японски всекидневник Mainichi Shimbun.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Меню