Възстановиха парашутните скокове с L-410

646 прочитания

След 11 години прекъсване, отново стартираха парашутни скокове с двудвигателните военно-транспортни самолети L-410UVP-E от състава на българските ВВС. Това съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски”.

Скоковете са били осъществени на 20 май 2020 г. с курсанти от специалност „летец-пилот” на летище Чешнегирово. Скоковете са били проведени от височина 500 m с основен парашут МС-06 и запасен Т11Р.

Успешното и безаварийно изпълнение на парашутните скокове на курсантите осигуриха инструкторите от Съвместното командване за специални операции: подполковник Георги Мянков, капитан Стоилко Здравков, старши сержант Димитър Колев, старши сержант Димитър Балев и старши сержант Деян Павлов.

В рамките на стажа на курсантите се предвижда още един парашутен скок.

Българските L-410 спряха да летят в средата на 2009 г. Обществената поръчка за ремонта на два от тези самолети (бордни номера 068 и 069) бе обявена през август 2016 г. През март 2017 г. за изпълнител бе избран единственият кандидат – чешката компания Česká letecká servisní, но договор с нея бе сключен едва през септември. След това се наложи неговото предоговаряне, поради подмяна на един от подизпълнителите и така фактическият ремонт започна през пролетта на 2018 г. Първият ремонтиран самолет, борд 068, пристигна в началото на 2019 г. През миналия юли за ремонт замина и борд 069, който бе върнат след успешен ремонт в началото на този месец.

Свързани теми

Предишна публикация
Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море
Следваща публикация
F-35 се разби във Флорида
646 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два Ми-17 гасят цял ден пожара в Кресненското дефиле

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили днес, 25 август 2017 г., продължиха да помагат в овладяването на огнената стихия в землищата на селата Мечкул и Ощава, община Симитли. Това съобщиха от МО.

В началото на септември ще се проведе българо-израелска летателна тренировка

Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на въздухоплавателни средства и личен състав от ВВС на Израел. Те ще участват в съвместна българо-израелска летателна тренировка, която ще се проведе в началото на септември. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Утре в София каца НАТО-вски AWACS

Статичен показ на самолет E-3A за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS) ще се състои утре, 5 юни 2018 г. на летище София. Това съобщават от МО.

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Меню