Възстановиха парашутните скокове с L-410

641 прочитания

След 11 години прекъсване, отново стартираха парашутни скокове с двудвигателните военно-транспортни самолети L-410UVP-E от състава на българските ВВС. Това съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски”.

Скоковете са били осъществени на 20 май 2020 г. с курсанти от специалност „летец-пилот” на летище Чешнегирово. Скоковете са били проведени от височина 500 m с основен парашут МС-06 и запасен Т11Р.

Успешното и безаварийно изпълнение на парашутните скокове на курсантите осигуриха инструкторите от Съвместното командване за специални операции: подполковник Георги Мянков, капитан Стоилко Здравков, старши сержант Димитър Колев, старши сержант Димитър Балев и старши сержант Деян Павлов.

В рамките на стажа на курсантите се предвижда още един парашутен скок.

Българските L-410 спряха да летят в средата на 2009 г. Обществената поръчка за ремонта на два от тези самолети (бордни номера 068 и 069) бе обявена през август 2016 г. През март 2017 г. за изпълнител бе избран единственият кандидат – чешката компания Česká letecká servisní, но договор с нея бе сключен едва през септември. След това се наложи неговото предоговаряне, поради подмяна на един от подизпълнителите и така фактическият ремонт започна през пролетта на 2018 г. Първият ремонтиран самолет, борд 068, пристигна в началото на 2019 г. През миналия юли за ремонт замина и борд 069, който бе върнат след успешен ремонт в началото на този месец.

Свързани теми

Предишна публикация
Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море
Следваща публикация
F-35 се разби във Флорида
641 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО отново пусна обществена поръчка за пиротехнически изделия

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на барутни заряди и пиротехнически изделия за авиационна техника. Стойността на договора ще достигне 500 000 лв. без ДДС.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню