Първите български пилоти заминават за обучение на F-16 през юни

662 прочитания

Първите четирима български летци, които ще преминат обучение на изтребителите F-16, ще заминат за САЩ през юни. Това заяви командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков в интервю за вестник „Българска армия”.

Генерал Стойков съобщава, че 12-те пилоти, които ще бъдат приучени на F-16 вече са определени, като първите четирима заминават за САЩ през юни. Планира се до получаването на първите изтребители в България през 2023 г. да има осем обучени летци.

Командирът на ВВС казва още, че в момента се работи по определяне на необходимата инфраструктура, която да осигурява експлоатацията на новите изтребители. През миналата есен стана ясно, че МО планира да отдели 300 млн. лева за инфраструктурата около F-16 и допълнително оборудване.

Стойков казва още, че за момента няма индикации за забавяне на производството на българските F-16, заради пандемията от COVID-19, като производителят Lockheed Martin е заявил, че няма спиране на производствените линии. Американското правителство, с което реално България има договор, вече започна да сключва конкретни договори с производителите на отделните елементи от сделката.

Генерал Цанко Стойков заяви, че ако се спазва плана за това вторите осем F-16 да заменят останалите налични МиГ-29, то договорът за това трябва да бъде сключен през 2023 – 2025 г., предвид нуждата от три години за производството им.

Командирът на ВВС също казва, че се планират нови зенитно-ракетни комплекси с малък и среден обсег за придобиване в периода 2025 – 2032 г., ремонт на С-300 до 2021 г., с опция за модернизация, както и задвижване на проекта за придобиване на нови наземни трикоординатни радари – пет с голям обсег и два малък.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира парашутната подготовка в Българската армия
Следваща публикация
Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море
662 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов иска споделена отговорност при преговорите за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов фактически поиска отговорността при преговорите за покупката на F-16 да бъде поделена между него и други министри от кабинета „Борисов 3”. Това заяви той днес, 3 януари 2019 г. пред журналисти в Плевен.

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Пентагонът започна да приема отново F-35

Пентагонът започна да приема отново многоцелеви изтребители F-35, след като се споразумя с производителя Lockheed Martin за това как да бъдат ремонтирани самолети, които са получени с производствени дефекти. Това съобщава Reuters.

Премиерът Борисов с нова порция откровения около изтребителите

Премиерът Бойко Борисов даде днес, 4 октомври 2017 г., пресконференция, чиято основна тема бе конфликта му с президента Радев. Очаквано, част от изказванията му бяха свързани с проекта за придобиване на нов изтребител, като той отново даде разнопосочни сигнали по темата.

Lockheed Martin презентира F-16V в София

Американската компания Lockheed Martin официално презентира последния вариант на изтребителя F-16 в София. Това стана днес, 18 септември 2018 г., но от компанията избягваха преки отговори на всякакви въпроси, свързани с цените и сроковете за придобиване на този модел.

Меню