Египет с голяма поръчка за AW149 и AW189

163 прочитания

Египет е направила поръчка за 24 вертолета Leonardo AW149 и осем броя Leonardo AW189. Това става ясно от годишния доклад за експорт на въоръжение, предоставен на италианския Сенат на 19 май 2020 г.

В доклада се чете, че компанията производител Leonardo е получила правителствен лиценз за експорт на 24 AW149 и осем AW189. Стойността на сделката вероятно е €871 млн., тъй като в доклада се казва, че това е стойността на въоръжението, което Leonardo е получил разрешение да изнесе за Египет. Не се чете да има друга сделка между компанията и близкоизточната страна.

Съобщения, че Египет е купил вертолети AW149 се появиха през миналата пролет. Тогава се говореше за сделка за 20 вертолета от този тип, плюс опция за още 10, предназначени за ВМС на страната. Машината е била избрана в конкуренция с друг европейски вертолет – NH90. През миналата година Leonardo отказаха да коментират тази информация.

За момента, няма никаква друга информация по сделката – нито срокове за доставка, нито предназначението на вертолетите във Въоръжените сили на Египет. Прави впечатление, че страната купува, както военния AW149, така и цивилната му версия AW189. В доклада до италианския Сенат се казва, че AW149 ще са конфигурирани с осем седалки, докато AW189 ще са с 19 седалки, което само засилва неяснотата за предназначението на вертолетите.

AW149 е вертолет с максимална излетна маса от 8,6 тона, бе стартиран през 2006 г., като уголемена военна версия на извънредно усшения AW139. Вертолетът прави първи полет през ноември 2009 г., но практически не успява да натрупа поръчки. Единствената друга сделка с машината е с Тайланд за шест машини.

Италианските въоръжени сили имаха интерес към AW149, но в крайна сметка те продължават да поръчват по-малкия AW139 в ролята на въртолет за търсене и спасяване в мирно време и AW101 за бойно търсене и спасяване.

От своя страна, цивилната версия AW189, има не лош търговски успех на цивилния и парацивилния пазар. Вертолетът лети от 2011 г.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ показаха снимки на пребазираните в Либия МиГ-29 и Су-24
Следваща публикация
Първите български пилоти заминават за обучение на F-16 през юни
163 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Само един кандидат за поддръжката на Bell 206

Само един кандидат е подал документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от протокола за работа на комисията, публикуван на сайта на МО.

Унгария ремонтира и модернизира Ми-24 в Русия

Осем унгарски щурмови вертолета Ми-24В/П в момента преминават през ремонт и модернизация в 419-ти авиоремонтен завод намиращ се в Санкт Петербург. Това съобщава IHS Janes.

Меню