Първият тест на LauncherOne се провали

196 прочитания

Първият тест на ракетата-носител с въздушен старт LauncherOne се провали. Това съобщиха от компанията Virgin Orbit вчера, 25 май 2020 г.

Ракетата-носител бе издигната във въздуха от модифициран Boeing 747-400 наречен „Cosmic Gir”. Самолетът излетя от Мохаве, Калифорния в 11,56 часа местно време и след 54-минутен полет достигна зоната за изстрелване, която се намира над Тихия океан, в близост до крайбрежието на Южна Калифорния.

LauncherOne, която се носи под лявото полукрило на Cosmic Gir”, е била пусната успешно от самолета. По план, няколко секунди по-късно е трябвало да се задейства двигателя на първата степен, но моменти по-късно мисията е била прекратена.

„Запалихме двигателя и всичко изглеждаше наред. Той работи няколко секунди, но се появи проблем”, заявява Дан Харт, изпълнителен директор на Virgin Orbit, за SpaceNews.

Проблемът е описан, като „аномалия” в официалното прессъобщение на компанията. Въпросната аномалия е довела до това, че двигателят NewtonThree е спрял работа секунди след старта си.

Според Virgin Orbit достигането до орбита по време на първия тест на всяка нова ракета-носител е сериозно изпитания, което преодолява успешно едва при около 50% от тестовете. Следващата LauncherOne е на краен етап от производството си.

Харт е отбелязал за SpaceNews, че компанията му все пак е получила не малко телеметрия, която дава добра представа за поведението на ракетата по време на няколкосекундния полет. Изследването на тези данни в следващите седмици ще покаже, къде е бил проблема, както и дали ще има нужда от някакви промени по ракетата LauncherOne.

Проектът LauncherOne е част от бизнес-империята на Ричард Брансън. Официално той бе стартиран през юли 2012 г., като първоначално ракетата трябваше да се изстрелва от самолета WhiteKnightTwo, който се използва и за изстрелване на суборбиталния апарат SpaceShipTwo, предназначен за космически туризъм. Изстрелванията трябваше да се менажират от Virgin Galactic

През 2015 г., обаче Брансън обяви, че няма да използва WhiteKnightTwo, а ще модифицира един от старите Boeing 747 на авиокомпанията си Virgin Atlantic. Това бе направено с цел уголемяване на ракетата-носител.

През 2017 г. пък, проектът LauncherOne бе обособен под шапката на нова компания – Virgin Orbit, която трябва да се занимава само с изстрелване на товари на околоземна орбита. Компанията в момента има поръчки за неназован брой търговски изстрелвания на стойност няколкостотин милиона долара.

LauncherOne има маса при изстрелването си от 30 тона. Полезният товар, който може да бъде изведен на ниска земна орбита е около 500 kg. Целта на Virgin Orbit е първоначалните изстрелвания да са на цена от около $12 млн., но от компанията дават да се разбере, че се надяват цените да паднат.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам
Следваща публикация
САЩ отново изстреляха X-37B
196 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи старт за Cargo Dragon

SpaceX изстреля успешно първия товарен космически кораб Cargo Dragon за Международната космическа станция (МКС). Това…

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната

Компанията SpaceX е подписала договор с неназован космически турист, който ще полети около Луната на борда на новата ракета на компанията BFR (Big Falcon Rocket). Това съобщиха от компанията късно вчера, 13 септември 2018 г.

Меню