Първият тест на LauncherOne се провали

174 прочитания

Първият тест на ракетата-носител с въздушен старт LauncherOne се провали. Това съобщиха от компанията Virgin Orbit вчера, 25 май 2020 г.

Ракетата-носител бе издигната във въздуха от модифициран Boeing 747-400 наречен „Cosmic Gir”. Самолетът излетя от Мохаве, Калифорния в 11,56 часа местно време и след 54-минутен полет достигна зоната за изстрелване, която се намира над Тихия океан, в близост до крайбрежието на Южна Калифорния.

LauncherOne, която се носи под лявото полукрило на Cosmic Gir”, е била пусната успешно от самолета. По план, няколко секунди по-късно е трябвало да се задейства двигателя на първата степен, но моменти по-късно мисията е била прекратена.

„Запалихме двигателя и всичко изглеждаше наред. Той работи няколко секунди, но се появи проблем”, заявява Дан Харт, изпълнителен директор на Virgin Orbit, за SpaceNews.

Проблемът е описан, като „аномалия” в официалното прессъобщение на компанията. Въпросната аномалия е довела до това, че двигателят NewtonThree е спрял работа секунди след старта си.

Според Virgin Orbit достигането до орбита по време на първия тест на всяка нова ракета-носител е сериозно изпитания, което преодолява успешно едва при около 50% от тестовете. Следващата LauncherOne е на краен етап от производството си.

Харт е отбелязал за SpaceNews, че компанията му все пак е получила не малко телеметрия, която дава добра представа за поведението на ракетата по време на няколкосекундния полет. Изследването на тези данни в следващите седмици ще покаже, къде е бил проблема, както и дали ще има нужда от някакви промени по ракетата LauncherOne.

Проектът LauncherOne е част от бизнес-империята на Ричард Брансън. Официално той бе стартиран през юли 2012 г., като първоначално ракетата трябваше да се изстрелва от самолета WhiteKnightTwo, който се използва и за изстрелване на суборбиталния апарат SpaceShipTwo, предназначен за космически туризъм. Изстрелванията трябваше да се менажират от Virgin Galactic

През 2015 г., обаче Брансън обяви, че няма да използва WhiteKnightTwo, а ще модифицира един от старите Boeing 747 на авиокомпанията си Virgin Atlantic. Това бе направено с цел уголемяване на ракетата-носител.

През 2017 г. пък, проектът LauncherOne бе обособен под шапката на нова компания – Virgin Orbit, която трябва да се занимава само с изстрелване на товари на околоземна орбита. Компанията в момента има поръчки за неназован брой търговски изстрелвания на стойност няколкостотин милиона долара.

LauncherOne има маса при изстрелването си от 30 тона. Полезният товар, който може да бъде изведен на ниска земна орбита е около 500 kg. Целта на Virgin Orbit е първоначалните изстрелвания да са на цена от около $12 млн., но от компанията дават да се разбере, че се надяват цените да паднат.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ отново изстреляха X-37B
Следваща публикация
NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам
174 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

78 прочитания

Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет

Гигантският самолет Stratolaunch изпълни дебютния си полет вчера, 13 април 2019 г., от летището в Мохаве, Калифорния. Изпитателният полет е преминал нормално.

1K прочитания

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

510 прочитания

Полетите на Starliner ще се отложат

Изпитателните кораби на новия космически кораб Boeing CST-100 Starliner ще бъдат отложени с няколко месеца. Това са съобщили индустриални източници за Reuters.

644 прочитания

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

851 прочитания
Меню