NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

361 прочитания

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с Космическата совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

Стартът трябва да стане в 16,33 часа местно време (23,33 часа българско) от Площадка 39А на космическия център Кенеди, Флорида. На борда на Crew Dragon ще се намира двучленен екипаж в състав Дъг Хърли (вдясно на снимката), командир и Боб Бенкън (вляво на снимката), заместник-командир. И двамата са ветерани с по три космически полета зад гърба си.

Мисията се нарича Demo-2 и е част от изпитателната програма на Crew Dragon. Ако полетът бъде нормален, това ще приключи сертификационната програма на NASA. Така Crew Dragon и компанията на Илон Мъск ще получи право да провежда пилотируеми космически полети, както в интерес на NASA, така и на частни начала.

Времето във Флорида и Атлантическия океан, обаче е променливо и към момента шансът да добри метеорологични условия е 50%. Процентът, обаче може да се окаже и по-малък, защото на Южното атлантическо крайбрежие на САЩ се разразява тропическата буря Берта, което може да влоши ситуацията.

Ако условията днес не са подходящи, следващите опити за старт могат да станат факт на 30 или 31 май.

Demo-2 включва скачване с Международната космическа станция (МКС), където Хърли и Бенкън ще останат за извършване на научна програма. Продължителността на престоя на астронавтите на борда на станцията все още не е уточнен, но ще бъде между един и четири месеца. Космическият кораб трябва да се приводни в Атлантическия океан.

Това ще е вторият космически полет за Crew Dragon. През март 2019 г. успешно бе проведена мисията Demo-1, която бе безпилотна, но също включваше скачване с МКС. Апаратът успешно се приводни в Атлантическия океан след 6 дни, 5 часа и 56 минути полет.

NASA извърши последното изстрелване на астронавти на орбита през юли 2011 г. с космическата совалка Atlantis. По време на тази мисия Дъг Хърли бе пилот. От тогава, САЩ използват руския космически кораб Союз за полети до МКС.

Свързани теми

Предишна публикация
Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота
Следваща публикация
Първият тест на LauncherOne се провали
361 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Полетът на Союз-33

През април 1979 г. Георги Иванов става първият български гражданин напуска пределите на родната ни планета. Мисията на съветския космически кораб „Союз-33“ до орбиталната станция „Салют-6“, обаче за малко не се превръща в трагедия. Какво се е случило тогава?

Меню