Пентагона: Русия е прехвърлила 14 бойни самолета в Либия

267 прочитания

Африканското командване на Пентагона (USAFRICOM) съобщи в социалната мрежа Twitter, че в последните дни Русия е прехвърлила 14 бойни самолета в Либия. Това става ден, след като бяха показани снимки, за които се твърди, че показват самолетите по време на пребазирането им.

Според USAFRICOM, пребазирането е станало в рамките на няколко дни през настоящия месец май и е включвало изтребители МиГ-29 и изтребители-бомбардировачи Су-24. Те са излетели с руски опознавателни знаци от Русия, приземили са се в базата Хмеймим в Сирия, където опознавателните знаци са били премахнати и след това с ескорт от руски изтребители са прехвърлени в Либия.

Твърди се още, че прехвърлянето е станало с руски екипажи. Ескортът се е приземил край либийския град Тобрук, където е зареди с гориво и се е прибрал в Сирия.

От USAFRICOM публикуват и две сателитни фотографии на либийската авиобаза Ал Джуфра, контролирана от Либийската национална армия (ЛНА). На фотографиите, датирани от 20 май 2020 г., се виждат два броя МиГ-29 и самолетообслужваща техника. Според Пентагона, именно в тази база са всички 14 самолета прехвърлени от Русия.

За сега, няма независимо потвърждение за броя на прехвърлените самолети и ролята на Русия в него. Според Пентагона, акцията е финансирана и изпълнена изцяло от Русия, като не се обсъжда евентуалната роля на другите сериозни поддръжници на ЛНА – Египет и Обединените арабски емирства.

Единствената нова информация, която идва от САЩ в момента е тази за прехвърлянето на 14 броя МиГ-29 и Су-24. До сега единствените цифри, които се цитираха, бяха тези идващи от Правителството на националното съгласие (ПНС), които говореха за шест МиГ-29 и два Су-24.

Вчера американското издание The Warzone публикува сателитни снимки на руската авиобаза Хмеймим от 18 май, на които се вижда, че в базата е имало шест МиГ-29 и пет Су-24, които липсват на следващите снимки датирани от 25 май.

Ако информацията на USAFRICOM е вярна, то въпросните 14 бойни самолета са сериозно нападателно и отбранително средство, предвид мащабите на гражданската война в Либия. Как и кога ще бъдат използвани те, предстои да се види.

Отново днес, 27 май 2020 г., частната компания ImageSat International, която се занимава със създаване и анализ на сателитни изображения, най-вече в сферата на отбраната и сигурността, публикува снимки правени на 23 май на базата Ал-Джуфра, на която се вижда сериозна активност, включително изграждането на радарна станция, наличие на вертолети Ми-8 и Ми-24, изтребители МиГ-23 и МиГ-29, както и транспортни самолети от неназован тип.

Повече за пребазирането на МиГ-29 и Су-24 в Либия може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Започна строежа на първия прототип на ПАК ДА
Следваща публикация
САЩ показаха снимки на пребазираните в Либия МиГ-29 и Су-24
267 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тежък инцидент с Ту-22М3

При тежък инцидент на земята, трима души от екипажа на бомбардировач Ту-22М3 от състава на…

Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия

Сателитна снимка на руската авиобаза Хмеймим в Сирия потвърди наличието там на поне два прототипа на изтребители от следващо поколение Су-57. Все още липсва официално потвърждение на новината от руска страна.

Меню