Американски B-1B обикаляха над Източна Европа

865 прочитания

България, обаче не се включи в ескорта им

Двойка тежки бомбардировачи B-1B от състава на ВВС на САЩ са направили обиколка над Източна Европа, като в ескорта им са се включили изтребители от редица страни от региона, но изненадващо, България не е сред тях. Това стана днес, 29 май 2020 г.

Полски F-16 и МиГ-29 ескортират двата B-1B

Както се казва в съобщението на ВВС на САЩ в Европа, двойката B-1B е от състава на авиобаза Елсуърт, Южна Дакота, като задачата ѝ е била да извърши „далечна продължителна стратегическа мисия” на Бомбардировъчната оперативна група. Мисията е била свързана с полет над Източна Европа и Черно море. Двата самолета са оперирали от собствената си база в САЩ.

Румънските ветерани МиГ-21 Lancer също се включиха в ескорта

„Мисията на Бомбардировъчната оперативна група демонстрира нашият ангажимент към нашите съюзници и партньори, като даваме ясно възпиращо послание за нашите противници. Интеграцията на нашите стратегически бомбардировачи в Европа, показва че САЩ с нашите съюзници може да възпират и ако е необходимо да използват реално тези сили”, заявява генерал Джеф Хариган, командир на ВВС на САЩ за Европа и Африка.

В съобщението на ВВС на САЩ в Европа, се казва че двойката бомбардировачи е работила заедно с изтребители F-16 и МиГ-29 от състава на полските ВВС, изтребители МиГ-29 и Су-27 от състава на украинските ВВС и изтребители МиГ-21 и F-16 от състава на ВВС на Румъния. Турска летяща цистерна KC-135 е дозаредила с керосин бомбардировачите.

Румъния вдигна и новите си стари F-16 MLU

Своеобразна кулминация на полета е станало прелитането на двата B-1B в ескорт четири гръцки F-16 на македонската столица Скопие. Северна Македония е най-новият член на НАТО.

Американски B-1B и гръцки изтребители F-16 над Скопие

От руското МО съобщиха, че дежурните изтребители на ВКС на Русия са прехванали, опознали и ескортирали двойката B-1B над наутралните води на Балтийско и Черно море.

Липсващото от цялата картина са българските ВВС. Дали България не е била поканена да участва в тази показна акция или е била поканена, но не е можела да участва, за сега не е ясно. Не е ясно и дали двойката B-1B е прелетяла над България или от Черно море е навлязла над Турция, оттам е минала през Гърция и след това е навлязла над Македония.

Ясно е обаче, че през миналата година бяха направени политически заявки, че мисията „ер полисинг” над Македония ще бъде поета от България. Първо, през юни 2019 г. премиерът Борисов заяви, че след като дойдат новите български F-16 те ще охраняват и македонското въздушно пространство, защото „не могат да завиват наблизо”. След това, през октомври президентът Радев постигна принципно съгласие с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за това мисията „ер полисинг” над Македония да се води на ротационен принцип.

Ясно е, че няма конкретно развитие на тези български амбиции, а в Доклада за състоянието на въоръжените сили, който бе приет от Парламента през тази седмица, се казва че има опасност България да не е способна да изпълнява мисията „ер полисинг” дори над собствената си територия.

___

АЕРО изпрати запитване до българското Министерство на отбраната за липсващото участие на български изтребители в мисията и ще публикува отговора, когато той бъде получен.

Свързани теми

Предишна публикация
Crew Dragon успешно бе изстрелян на орбита
Следваща публикация
Генерал Радойски: Нуждаем се от лек учебен самолет
865 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Командирът на ВВС посети конференция в Израел

От 21 май до 25 май 2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин.

Две чешки компании искат да ремонтират двигателите на българските L-39

Чешките компании LOM Praha и Aero Vodochody са подали документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се вижда от протокола на работата на комисията, който бе публикуван днес, 11 април 2018 г.

Меню