Crew Dragon успешно бе изстрелян на орбита

321 прочитания

Космическият кораб SpaceX Crew Dragon с двама астронавти на борда, успешно бе изстрелян на орбита от ракетата-носител Falcon 9. Това стана днес, 30 май 2020 г.

Стартът стана факт в 15,22 часа местно време (22,22 часа българско) от Площадка 39А на космическия център Кенеди, Флорида. На борда на космическия кораб Crew Dragon се намира двучленен екипаж в състав Дъг Хърли, командир и Боб Бенкин, помощник-командир.

Сложните метеорологични условия във Флорида и Атлантическия океан до последно не даваха яснота, че стартът ще се състои. Той вече бе отложен един път, поради лошо метеорологични условия.

Ракетата-носител Falcon 9 Block 5 сработи отлично. Две минути и 40 секунди след старта се отдели първата степен на ракетата, след което сработи двигателя Merlin 1D Vacuum на втората степен. Първата степен се спусна към земята и се приземи успешно на баржата „Of Course I Still Love You” девет минути и 30 секунди след старта.

12 минути след старта, космическият кораб Crew Dragon се отдели от втората степен на ракетата носител. По план той трябва да се скачи с Международната космическа станция (МКС) около 17,29 часа българско време на 31 май, като преди това ще извърши серия корекции на орбитата си.

На МКС Хърли и Бенкин ще прекарат поне един месец, като е възможно полетът им да бъде удължен до четири месеца. Точният срок предстои да бъде уточнен.

Мисията се нарича Demo-2 и е част от изпитателната програма на Crew Dragon. Ако полетът бъде нормален, това ще приключи сертификационната програма на NASA. Така Crew Dragon и компанията на Илон Мъск ще получи право да провежда пилотируеми космически полети, както в интерес на NASA, така и на частни начала. Crew Dragon вече летя веднъж в космоса през март 2019 г., но тогава на борда нямаше астронавти.

Бенкин и Хърли са ветерани-астронавти, като до момента и двамата имат по два космически полета в биографиите си. Дъг Хърли е на 53 години и бе пилот по време на последната мисия на Космическата совалка преди девет години. Боб Бенкин е на 49 години и също е летял преди това на Космическата совалка.

Това е първият старт на астронавти от американска територия от юли 2011 г. насам. Crew Dragon се създава в рамките Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. Освен Crew Dragon в рамките на програмата се финансира и друг космически кораб – Boeing CTS-100 Starliner.

Свързани теми

Предишна публикация
Crew Dragon се скачи успешно с МКС
Следваща публикация
Американски B-1B обикаляха над Източна Европа
321 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

На орбита успешно бе изведен Союз МС-11

Космическият кораб Союз МС-11 успешно бе изведен на орбита днес, 3 декември 2018 г. Това е първият старт за пилотируемия апарат след инцидента със Союз МС-10 от октомври тази година.

Меню