Американските B-1B са отработвали противокорабни задачи над Черно море

361 прочитания

Двата американски бомбардировача B-1B, които летяха над Източна Европа и Черно море в петък (29 май 2020 г.), са отработвали противокорабни задачи. Това се казва с пресссъобщение на ВВС на САЩ в Европа, което бе публикувано днес, 1 юни.

Двата самолета от състава на 28-мо бомбардировъчно крило, оперираха от собствената си база Елсуърт, Южна Дакота и прелетяха над няколко страни в Източна Европа, както и над Черно море. Точната им задача, обаче бе съобщена едва днес.

Според съобщението на ВВС на САЩ в Европа, двата B-1B са тренирали нанасяне на удари с нискозабележимата противокорабна ракета AGM-158C LRASM. Не се съобщава дали самолетите реално са носили тези боеприпаси или не. Лесно е да се предположи, че тази тренировка е била насочена срещу Черноморския флот на Русия.

B-1B, който е лишен от възможност да използва ядрено оръжие, в последните години се използва като платформа за нанасяне на високоточни удари, както с крилати ракети, така и с управляеми бомби. Една от най-новите роли на бомбардировача е точно противокорабната.

Американските B-1B вече са отработили подобни задачи в Тихия океан, но това е първата подобна тренировка е Европа.

AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile – далекобойна противокорабна ракета) е едно от най-новите оръжия в арсенала на американската военна авиация. Ракетата е дозвукова и нискозабележима, като бойната ѝ глава е с маса 450 kg. Насочването ѝ е комбинирано, като тя разполага с инерциална навигационна система спрегната с GPS, инфрачервена глава за насочване, с възможност да разпознава образа на целта си и дейта линк, за ъпдейти на позицията на противника. Далечината ѝ на полет не се съобщава официално, но се предполага, че е между 500 и 600 km.

B-1B достигна начално ниво на боеготовност за използване на LRASM през декември 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния модернизира част от своите IAR-99
Следваща публикация
Черна гора подписа за два Bell 505
361 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

HH-60W изпълни първи полет

Новият вертолет на ВВС на САЩ HH-60W, предназначен за изпълнение на мисии по бойно търсене и спасяване, изпълни първия си полет вчера, 17 май 2019 г.

Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

Меню