Черна гора подписа за два Bell 505

100 прочитания
Bell 505

Черногорското МО е подписало договор за покупката на два леки газотурбинни вертолета Bell 505. Това съобщават местните медии.

Сделката е била сключена в края на месец май и е на стойност €3,3 млн. Включва, освен доставката на двата вертолета, така и обучение на пилотски и инженерно-технически състав.

Първият вертолет ще бъде доставен през юли, а вторият в началото на 2021 г. Машините ще заместят леките газотурбинни вертолети SA341 Gazelle, които се експлоатират от ВВС на страната. Те ще се използват за летателно обучение, транспортни и свързочни задачи и мисии за разузнаване и наблюдение.

В бъдеще, Черна гора ще купи още Bell 505, докато не бъдат напълно заместени наличните 13 броя Gazelle, от които обаче изправни се поддържат около половината. Вертолетите, които са наследство от времената на Югославия, за произведени между 1976 и 1991 г. Ресурса на повечето от тях изтича в периода 2021 – 2025 г., но по-новите, които са преминали през скорошни ремонти, ще могат да се използват до 2030 г.

През април 2019 г. в Черна гора бе презентиран модела Bell 505, а през миналата есен от черногорското МО официално съобщиха, че ще започнат да купуват модела за замяна на остарелите Gazelle.

Черна гора ще се превърне в първия военен оператор на новия лек вертолет на Bell. Моделът 505 полетя за първи път през ноември 2014 г. и влезе в търговска експлоатация през март 2017 г. До момента са произведени над 200 броя от тази машина.

ВВС на Черна гора днес разполагат само с вертолети. През 2018 г. бяха получени три Bell 412 – два новопроизведени от модификацията EPI и един употребяван EP. Трите машини, които се използват за разнообразни операции, включително транспортни задачи, търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха и други, струваха €30 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Американските B-1B са отработвали противокорабни задачи над Черно море
Следваща публикация
Американски B-1B обикаляха над Източна Европа
100 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Латвия се интересува от покупката на четири UH-60

Латвия се интересува от покупката на четири тактически транспортни вертолета UH-60M Blachk Hawk. Това става ясно от запитването, което е отправено към Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA).

САЩ ще предоставят три UH-60 на Албания

САЩ ще дарят три употребявани транспортни вертолета UH-60 Black Hawk на Албания. Това е съобщил министъра на отбраната на страната Олта Джачка.

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Ми-17 и Ми-24

Министерство на отбраната стартира обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от обявлението, публикувано на сайта за обществени поръчки на МО.

САЩ получиха първите HH-60W

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене…
Меню