Договорът за Су-25 може да се забави

373 прочитания

Изпълнението на договора за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на българските Су-25 може да се забави. Това съобщава БГНЕС.

Според агенцията, договорът с беларуското ремонтно предприятие „558-ми авиоремонтен завод” се изпълнявал нормално в условия на пандемия, но имало вероятност от забавяне в рамките на два месеца при доставката на първите две машини.

Реално, тази възможност е залегнала в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който бе приет от Парламента на 23 март 2020 г. В неговия член 13 е залегнала възможността срока за изпълнение на обществените поръчки да се удължава със срока на извънредното положение или два месеца.

Не е ясно дали беларуската страна е поискала вече такова удължаване. Страната е относително засегната от пандемията от COVID-19, но за част от работата по договора се ползват руски подизпълнители, където ситуацията е доста по-тежка и повечето предприятия от военно-промишления комплекс или не работят или работят с намален капацитет.

Според договора подписан между българското МО и „558-ми авиоремонтен завод”, първите самолети трябва да бъдат получени 11 месеца след изпращането им на ремонт или юли 2020 г. Ако бъде задействана клаузата от закона за извънредното положение, срокът ще се измести за септември. Всички машини трябва да бъдат получени в рамките на седем месеца след получаването на първия.

През ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация трябва да преминат общо осем български щурмовици Су-25К/УБК. Стойността на договора бе 82,51 млн. лв.

Повече за договора може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Предстоят стрелби на полигона Шабла
Следваща публикация
Срокът за кандидатстване във ВВВУ се удължава до 26 юни
373 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Нова донорска задача за C-27J

Днес, 19 март 2019 г. военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-та транспортна авиогрупа Враждебна извърши донорска задача по искане на Министерството на здравеопазването и заповед на началника на отбраната. Това съобщиха от ВВС.

Меню