Предстоят стрелби на полигона Шабла

295 прочитания

Между 8 и 12 юни 2020 г. самолети и вертолети от състава на ВВС на България ще извършват полети над море от летище Балчик и бойни стрелби на полигон Шабла. Това съобщават от МО.

Съгласно тазгодишния план за дейността на ВВС, ще се провеждат съвместни полети на различни типове авиационна техника над море, от или на летище Балчик и на територията на полигон „Шабла“. От ВВС участват летателен състав от състава на авиобазите Граф Игнатиево, Крумово, Безмер и Долна Митрополия и Транспортната авиогрупа във Враждебна. Ще се проведат и бойни стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела – 2М” със стрелци-зенитчици от ВВС и СКСО.

Сред целите на полетите са поддържане и усъвършенстване на подготовката на летателния състав, носещ бойно дежурство, за изпълнение на стрелби по въздушна цел и морска (надводна) цел, за изпълнение на полети за десантиране и др. Цели се още възстановяване, придобиване, поддържане и усъвършенстване на техниката на пилотиране над море на големи, средни, малки и пределно малки височини, както и за аварийно-спасителни работи над морска повърхност.

Сред задачите, поставени пред ВВС по време на съвместните бойни стрелби „Шабла 2020“, са още: Изпълнение на полети за отстрели на авиационни управляеми ракети със самолети МиГ-29; съвместни полети за стрелба по морска (надводна) цел със самолет Су-25 и вертолети Ми-24 и Ми-17; полети за десантиране по парашутен способ със самолети С-27J/L-410 от и на летище Балчик; полети за разузнаване с вертолети Ми-17 (AS-532AL); евакуация на личен състав от водна повърхност; изпълнение на полети и носене на дежурство, аварийно-спасително и транспортно осигуряване, авиомедицинска евакуация и др.

Паралелно с това, от 30 май до 12 юни формированията за ПВО от Сухопътните войски провеждат полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на полигон „Шабла”. В полевата подготовка и бойните стрелби участват военнослужещи от формированията за ПВО от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, Единния център за начална подготовка, Бригадното командване и 101-ви алпийски полк. Участват също и обслужващи и осигуряващи формирования от 110-и логистичен полк и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологическа защита и екология. Формированията за ПВО от Сухопътните войски ще проведат бойни стрелби и пускове с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М” по въздушни цели денем и със зенитно-артилерийски установки ЗУ-23-2 по въздушни цели денем и нощем. Планирано е провеждането и на експериментални стрелби със ЗУ-23-2 по надводни цели.

Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

Свързани теми

Предишна публикация
Наградени бяха авиатори за проявен професионализъм
Следваща публикация
Договорът за Су-25 може да се забави
295 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Възстановиха парашутните скокове с L-410

След 11 години прекъсване, отново стартираха парашутни скокове с двудвигателните военно-транспортни самолети L-410UVP-E от състава на българските ВВС. Това съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски”.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Меню