Румъния модернизира част от своите IAR-99

297 прочитания

Румъния ще модернизира 10 от своите учебно-тренировъчни самолети IAR-99. Работата ще бъде извършена от оригиналния производител Avioane Craiova.

Сега се чака Avioane Craiova да предостави оферта на румънското МО, след което може да се пристъпи към сключването на договор. Модернизираните самолети ще бъдат известни като IAR-99SM.

Очаква се до края на годината да бъде сключен договор за работата, а целият проект да бъде приключен до края на 2024 г.

Основната цел на модернизацията е да се осигури напреднало и преходно към изтребител обучение за румънските пилоти, които ще преминават на изтребителите F-16 MLU. Освен това, от модернизираните самолети ще се очаква да осигуряват тренировка за удари по земни цели и да могат да работят по малоскоростни въздушни цели.

Освен модернизация, самолетите IAR-99 ще преминат и през ремонт и удължаване на техническия ресурс.

Решението за модернизация на румънските IAR-99 бе взето през лятото на 2018 г. Тогава се говореше за модернизация на всички налични самолети, а стойността на договора се изчисляваше на около €125 млн. Явно обхватът на програмата е бил намален.

Между края на 80-те и края на 90-те в Румъния са произведени общо 24 броя IAR-99. 12 са модернизирани от израелската компания Elbit, за да наподобяват модернизираните румънски МиГ-21 Lancer. Общо при инциденти са загубени три броя.

Свързани теми

Предишна публикация
Покупката на нови изтребители за Хърватско потъна в неясноти
Следваща публикация
Американските B-1B са отработвали противокорабни задачи над Черно море
297 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новата генерация за стари клиенти

Когато на 12 октомври 2018 г. чешката самолетостроителна компания Aero Vodochody (“Аеро Водоходи“) представи най-новият си продукт – учебно-тренировъчният самолет L-39NG – малко специалисти вероятно са обърнали внимание на появата на първият представител на една изцяло нова категория машини, заемащи нова ниша.

Меню