Русия ще поръча още 76 броя Су-34

461 прочитания

Русия ще поръча още 76 броя от ударния самолет Су-34, като детайлите по договора са финализирани и се чака неговото подписване. Това съобщава руският вестник „Известия”.

Сделката трябва да се изпълни до 2027 г., а новопоръчаните самолети ще са от подобрения вариант Су-34М. Годишно ще се сглобяват между осем и 14 машини в Новосибирския авиационен завод „Чкалов”. Производството на първите Су-34 от новия договор ще стартира до края на годината.

Су-34М се разработва в рамките на програмата „Сыч”. Основната част от програмата е свързана с интеграция на разузнавателни контейнери на самолета. Споменават се имената на три контейнера – УКР-РТ за радиотехническо разузнаване, УКР-ОЭ за оптико-електронно и УКР-РЛ за радиолокационно. Освен това самолетът ще получи нова авионика и допълнително въоръжение.

Руските ВКС ще получат 124 броя Су-34, които бяха договорени на два транша – 32 броя през 2008 и още 92 броя през 2012 г. Смята се, че последният самолет от тези договори е бил облетян в началото на май 2020 г. и предстои неговото предаване в строевите части.

Новата поръчка за Новосибирския завод ще му даде работа почти до края на десетилетието, като в същото време ще даде възможност за намиране на експортен клиент на типа. Новопоръчаните Су-34 също ще дадат възможност за пенсионирането на последните изтребители-бомбардировачи Су-24.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов заговори за продажба на излишните МиГ-29
Следваща публикация
Покупката на нови изтребители за Хърватско потъна в неясноти
461 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия получи първия сериен Ил-76МД-90А

Първият сериен реактивен военно-транспортен самолет Ил-76МД-90А бе официално предаден на руските ВКС. Това е станало на официална церемония проведена вчера, 2 април 2019 г.

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Тръмп заплаши с наказателни мита Airbus

Американският президент Доналд Тръпм заплаши, че ще наложи наказателни мита срещу пътническите самолети на европейския самолетостроител Airbus. Това обяви той днес, 9 април 2019 г., в профила си в социалната мрежа Twitter.

Меню