Нова Зеландия купува пет C-130J

113 прочитания

Правителството на Нова Зеландия обяви, че ще купи пет военнотранспортни самолети Lockheed Martin C-130J-30 Super Hercules.

Стойността на сделката ще е $1,521 млрд. новозеландски долари ($989 млн.), в които се включват не само петте самолета, но и пълен симулатор за тях, логистика, обучение и други. Самолетите ще са снабдени със сателитна комуникация и оптико-електронна обзорна система. Допълнителното оборудване ще позволи самолетите да се използват, като платформи за наблюдение и разузнаване.

Първият самолет ще се достави през 2024 г., а поръчката ще се изпълни в рамките на една година.

Новите Hercules ще заместят петте налични C-130H, които са получени във втората половина на 60-те години на миналия век. Покупката на нови военно-транспортни самолети е от най-голяма важност за въоръжените сили на Нова Зеландия.

C-130J е бил избран през миналата пролет след сравнение с A400M и KC-390, като според МО на страната, основният аргумент, който е натежал в полза на американската машина е, че тя се експлоатира от всички близки съюзници на Нова Зеландия, включително Австралия и САЩ.

От новозеландското правителство са обявили, че през 2021 г. ще бъде задвижен и проекта за подмяна на двата Boeing 757-200 експлоатирани от Кралските новозелендски ВВС, като с това ще приключи обновяването на транспортните способности на страната.

Свързани теми

Предишна публикация
IAI обяви нова поръчка за „самолет за специални мисии“
Следваща публикация
Министър Каракачанов заговори за продажба на излишните МиГ-29
113 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ил-112 изпълни нов полет

Две години след дебютния си полет, преработения прототип на военно-транспортния самолет Ил-112В, полетя отново. Това…
Меню