IAI обяви нова поръчка за „самолет за специални мисии“

112 прочитания

Израелската компания IAI се похвали с нова поръчка за „самолет за специални мисии“. Това стана днес, 8 юли 2020 г. Под названието „специални мисии” компанията нарича широк кръг от платформи за наблюдение и разузнаване.

IAI съобщава, че поръчката идва от европейска страна и че нейната стойност е $350 млн. Тя ще се изпълнява от подразделението на IAI ELTA Systems. Друга съществена информация не се дава.

Под названието „самолет за специални мисии” IAI разбира четири типа платформи – летящ радар, платформа за наблюдение на земната повърхност, платформа за радио-електронно разузнаване и морска патрулна версия. Всички те се базират на бизнесджета Gulfstream G550

Израелските ВВС разполагат с летящ радар на IAI, базиран на Gulfstream G550, който се нарича „Eitam” снабден с радара EL/W-2085. Вариация на тази машина имат във ВВС на Италия и Сингапур. Израелските ВВС имат и самолета „Shavit”, отново изработен от IAI, но този път това е версия за радио-електронно разузнаване.

Подозира се, че новата поръчка е за Италия. Страната се сдоби с два летящи радара, като продажбата им от израелската страна бе офсет по сделката за продажба на 30 реактивни учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M346. Така единичният самолет е възможна последваща поръчка за Италия.

Свързани теми

Предишна публикация
Нова Зеландия купува пет C-130J
Следваща публикация
F-15E бе сертифициран за използване на новата атомна бомба B61-12
112 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ

В рамките на програмата на ЕС за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) ще бъде създадена въздушна система за радиоелектронна борба (РЕБ). Това бе съобщено на 12 ноември 2019 г.

794 прочитания

ELTA представи наземните си радари в София

Израелската компания Elta, част от държавната корпорация IAI (Israel Aerospace Industries), представи днес, 16 април 2019 г., своето портфолио от наземно базирани 3D радари.

1K прочитания

Командирът на ВВС посети конференция в Израел

От 21 май до 25 май 2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин.

3 прочитания
Меню