IAI обяви нова поръчка за „самолет за специални мисии“

157 прочитания

Израелската компания IAI се похвали с нова поръчка за „самолет за специални мисии“. Това стана днес, 8 юли 2020 г. Под названието „специални мисии” компанията нарича широк кръг от платформи за наблюдение и разузнаване.

IAI съобщава, че поръчката идва от европейска страна и че нейната стойност е $350 млн. Тя ще се изпълнява от подразделението на IAI ELTA Systems. Друга съществена информация не се дава.

Под названието „самолет за специални мисии” IAI разбира четири типа платформи – летящ радар, платформа за наблюдение на земната повърхност, платформа за радио-електронно разузнаване и морска патрулна версия. Всички те се базират на бизнесджета Gulfstream G550

Израелските ВВС разполагат с летящ радар на IAI, базиран на Gulfstream G550, който се нарича „Eitam” снабден с радара EL/W-2085. Вариация на тази машина имат във ВВС на Италия и Сингапур. Израелските ВВС имат и самолета „Shavit”, отново изработен от IAI, но този път това е версия за радио-електронно разузнаване.

Подозира се, че новата поръчка е за Италия. Страната се сдоби с два летящи радара, като продажбата им от израелската страна бе офсет по сделката за продажба на 30 реактивни учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M346. Така единичният самолет е възможна последваща поръчка за Италия.

Свързани теми

Предишна публикация
F-15E бе сертифициран за използване на новата атомна бомба B61-12
Следваща публикация
Нова Зеландия купува пет C-130J
157 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел се отказва от V-22 Osprey

Израелските ВВС спират да разглеждат конвертоплана V-22 Osprey, като потенциална платформа за изпълнение на специални задачи. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници в израелското МО.

Меню