Стартира „Шабла 2020”

353 прочитания

Днес, 8 юни 2020 г. стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Това съобщават от ВВС.

Те ще се проведат в периода от 08 юни до 11 юни 2020 г. с резервен ден 12 юни.

Тази година стрелбите се провеждат в изключително интензивна и динамична обстановка, казват от ВВС. Участниците са от ВВС, СВ, ВМС и СКСО. Те съвместно провеждат подготовка, планиране, изпълнение, оценка на целите и поставените задачи от летищата Балчик и Граф Игнативо и на Зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“.

Изпълняват се съвместни полети над море, отстрели на авиационно управляеми ракети, стрелба по морски (надводни) цели с авиационни средства за поразяване въздух-повърхност, десантиране и полети за аварийно-спасително и транспортно осигуряване с летателни екипажи от ВВС.

Паралелно на зенитен полигон „Шабла“, участниците в съвместните стрелби от видовете въоръжени сили, затвърждават своите бойни умения, демонстрирайки висока боеспособност в стрелбите с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М“ и Зенитна установка ЗУ-23-2.

Техниката, която е включена в бойните стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“ са ПЗРК „Стрела 2М от ВВС, СВ, ВМС и СКСО, зенитно-артилерийско въоръжение от СВ, самолети МиГ-29, Су-25, C-27J Spartan и L-410 и вертолети Ми-17, Ми-24 и АS 532AL Cougar от ВВС с авиационни средства за поразяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Две фирми са допуснати до поръчката за ремонт на L-39
Следваща публикация
Граф Игнатиево преди „Граф Игнатиево”
353 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тече тренировката „Collector’s Item 17“

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

C-27J изпълни донорска задача

В изпълнение на заповеди на началника на отбраната генерал Андрей Боцев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков днес, 7 август 2018 г., сутринта самолет C-27J Spartan е изпълнил донорска задача. Това съобщават от ВВС.

Договорът за Су-25 забуксува

Договорът за ремонт, удължаване на ресурса и малка модернизация на част от българските щурмови самолети Су-25 започва да буксува и има реалистични опасения, че е възможно той да не се реализира въобще.

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Меню