Стартира „Шабла 2020”

353 прочитания

Днес, 8 юни 2020 г. стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Това съобщават от ВВС.

Те ще се проведат в периода от 08 юни до 11 юни 2020 г. с резервен ден 12 юни.

Тази година стрелбите се провеждат в изключително интензивна и динамична обстановка, казват от ВВС. Участниците са от ВВС, СВ, ВМС и СКСО. Те съвместно провеждат подготовка, планиране, изпълнение, оценка на целите и поставените задачи от летищата Балчик и Граф Игнативо и на Зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“.

Изпълняват се съвместни полети над море, отстрели на авиационно управляеми ракети, стрелба по морски (надводни) цели с авиационни средства за поразяване въздух-повърхност, десантиране и полети за аварийно-спасително и транспортно осигуряване с летателни екипажи от ВВС.

Паралелно на зенитен полигон „Шабла“, участниците в съвместните стрелби от видовете въоръжени сили, затвърждават своите бойни умения, демонстрирайки висока боеспособност в стрелбите с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М“ и Зенитна установка ЗУ-23-2.

Техниката, която е включена в бойните стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“ са ПЗРК „Стрела 2М от ВВС, СВ, ВМС и СКСО, зенитно-артилерийско въоръжение от СВ, самолети МиГ-29, Су-25, C-27J Spartan и L-410 и вертолети Ми-17, Ми-24 и АS 532AL Cougar от ВВС с авиационни средства за поразяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Две фирми са допуснати до поръчката за ремонт на L-39
Следваща публикация
Граф Игнатиево преди „Граф Игнатиево”
353 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта три възможни сценария за развитие на проекта за покупка на нов изтребител след края на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”. Това той направи днес, 17 септември 2017 г.” в интервю по телевизия „Канал 3”.

Меню