Aero Vodochody се сдобива с нови собственици

396 прочитания

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody съвсем скоро ще се сдобие с нови собственици. Това съобщава чешкото издание на Forbes.

Предприятието, което бе приватизирано преди 13 години, в момента е в сложно финансово състояние и собственикът му, инвестиционният фонд Penta Investments, търси възможност да го продаде.

Според Forbes, кандидат купувача е консорциум от добре известни лица от големия бизнес в Унгария и Чехия.

Малко над 50% от предприятието ще бъде купено от унгарски инвестиционен фонд, собственост на Андраш Томбор. Той е добре известен с връзките си с унгарския премиер Виктор Орбан. Останалата част от Aero Vodochody ще бъдат купени от чешката оръжейна компания Omnipol, чийто собственик е Ричард Хава.

Forbes съобщава, че значителна част от сделката ще се финансира от Петър Келнер (известен и у нас, като собственик на bTV и Теленор), чрез неговия инвестиционен фонд PPF. За момента неговата роля ще бъде единствено, като източник на капитала, но в последствие можело да придобие директно част от дяловете на другите две компании.

Стойността на потенциалната сделка се смята, че ще достигне 6 млрд. чешки крони (около €230 млн.).

Всички замесени в сделката лица и компании са отказали официални коментари за Forbes.

В миналото от Omnipol са изразявали желание да се сдобият компанията Aero Vodochody, но до реални стъпки не се е стигало.

Компанията Aero Vodochody бе приватизирана през 2007 г. Тогава за нея се бори и Петър Келнер, но в крайна сметка бе купена от Penta Investments. Фонда вече повече от десетилетие се опитва да напипа правилната формула за управление на предприятието.

В последните години всичко бе заложена на новия учебно-тренировъчен самолет L-39NG (на снимката) и изцяло нов италиански мениджмънт. Поръчките за новата версия на добре познатия L-39, обаче са скромни, а приходите от поддръжката на наличните L-39 по света са твърде малки. Така Penta Investments стига до решението да излезе от авиационния бизнес.

Свързани теми

Предишна публикация
В Тайван изпитаха нов учебно-тренировъчен самолет
Следваща публикация
Русия е поръчала едва 20 броя Су-34
396 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing разглежда вариант да модернизира модела 767

Boeing разглежда вариант да постави нови двигатели на своя широкофюзелажен модел 767 и да го предлага, както за карго, така и за пътнически полети след средата на следващото десетилетие. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

Проектирането на Hürjet приключи

Проектирането на турският свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Hürjet е приключило. Това съобщиха от производителя TAI на…

Швеция купува Grob G120TP

Швеция купува за военната си авиация леките турбовитлови самолети Grob G120TP. Това съобщи агенцията за…
Меню