Разходите по словашките F-16 ще нараснат

632 прочитания

Разходите около словашките изтребители F-16 Block 70 ще нараснат съществено в следващите години. Това е съобщил новият военен министър на страната Ярослав Над, цитиран от местни медии.

Над, който е част от дясно-центристката партия OľaNO, е заявил, че словашките F-16 имат в договора си логистика само за две години, което значи, че съвсем скоро трябва да се договаря още логистика. Това щяло да струва стотици милиони евро. Министърът е казал, че конкурентното предложение на шведските Gripen е имало включена логистика за осем години.

Над е отбелязал, че отделените €55 млн. за реконструкция на авиобаза Слияч, за да се осигури експлоатацията на F-16, няма да бъдат достатъчни и реално трябва да се дадат два или дори три пъти повече пари. Според военния министър, сумата платена за 14-те словашки F-16 Block 70 от €1,6 млрд. ще нарасне до над €2 млрд., когато се купят всички допълнителни неща по новите изтребители в следващите години.

Подозрения, че при сключването на сделката са спестени около €500 млн., които ще изскочат в близките години, имаше още преди подписването ѝ.

На този фон Над отбелязва, че докато се чакат новите F-16 и след това те се усвояват, трябва да се поддържат словашките МиГ-29, което излизало по €40 – 50 млн. на година. Министърът е посочил, че договорът за абонаментно обслужване излизал по €25 млн. на година, но често излизат сериозни допълнителни разходи.

Ярослав Над е казал още, че за момента има позитивни сигнали от САЩ, че ще бъде постигнато споразумение за разсрочване на плащането по сделката, предвид пандемията от COVID-19 и очакваната сериозна рецесия на словашката икономика. Страната трябва да плати последната вноска по сделката от над €550 млн. догодина.

Партията OľaNO, която създаде коалиционно правителство с още три дясно-центристки формации през март, беше много критична към покупката на изтребителите F-16. Сделката бе финализирана през декември 2018 г. от предишното правителство съставено от социалдемократичната партия Smer, в коалиция с националисти и партията на етническите унгарци.

Ярослав Над първоначално заяви, че ще ревизира сделката, като дори даде заявки за отказ от част от поръчаните изтребители, но след това отбеляза, че макар и тя да е сключена непрозрачно на база неясен избор, е юридически перфектна и Словакия не може да се откаже от нея без да загуби всичко платено до момента. Над след това съсредоточи усилията си върху разсрочване на последната вноска по договора.

Словакия чака първите си четири броя F-16 в края на 2022 г. Останалите десет самолета ще бъдат доставени през 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия е поръчала едва 20 броя Су-34
Следваща публикация
F-15E бе сертифициран за използване на новата атомна бомба B61-12
632 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29

МО и ВВС не могат да вкарат в експлоатация новодоставените двигатели РД-33 предназначени за изтребителите МиГ-29. Причината са документални проблеми. Това стана ясно днес, 19 октомври 2017 г., по време на изслушване на представители на МО пред Комисията по отбрана към Народното събрание.

Размисли и страсти около военната авиация в Министерски съвет

Сериозна порция откровени размисли, страсти и странни идеи по отношения на българската военна авиация бяха изказани на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 13 декември 2017 г.

Меню