Първи полети със строеви F-35B на борда на HMS Queen Elizabeth

246 прочитания

На британския самолетоносач HMS Queen Elizabeth за първи път се проведоха полети със строеви изтребители F-35B. Това стана вчера, 9 юни 2020 г.

На борда на кораба, който в момента се намира край бреговете на Великобритания, са кацнали четири броя F-35B от състава на 617-та ескадрила на Кралските ВВС. Веднага са започнали полети от борда му.

До края на месеца ще бъдат проведени интензивни полети, като строевите F-35B не само, че ще отработват палубни операции, но ще си съдействат с вертолетите AW101 Merlin, които са базирани на HMS Queen Elizabeth. Основната задача в момента е да се тренират базови въздушни мисии и да се провери възможността за поддържане на бойно дежурство на кораба.

Очаква се догодина HMS Queen Elizabeth да излезе на първия си реален боен патрул. На борда си ще носи две ескадрили F-35B – британската 617-та и една ескадрила от Корпуса на морската пехота на САЩ.

Първите полети от борда на HMS Queen Elizabeth станаха факт през септември 2018 г., но тогава се летеше с изпитателни машини от САЩ.

Самолетоносачът HMS Queen Elizabeth бе спуснат на вода през юли 2014 г., като бе приет на въоръжение в Кралските ВМС през декември 2017 г. Палубното му крило в момента се ограничава до вертолети Merlin HM.2 и НС.4.

До момента Великобритания е получила 18 от поръчаните 48 броя F-35B.

Свързани теми

Предишна публикация
Стрелби на Графа
Следваща публикация
В Тайван изпитаха нов учебно-тренировъчен самолет
246 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Беларус получи първите два Су-30СМ

Първите два многоцелеви изтребителя Су-30СМ предназначени за беларуските ВВС бяха официално получени днес, 13 ноември 2019 г. Това съобщи беларуското МО.

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Меню