Първи полети със строеви F-35B на борда на HMS Queen Elizabeth

244 прочитания

На британския самолетоносач HMS Queen Elizabeth за първи път се проведоха полети със строеви изтребители F-35B. Това стана вчера, 9 юни 2020 г.

На борда на кораба, който в момента се намира край бреговете на Великобритания, са кацнали четири броя F-35B от състава на 617-та ескадрила на Кралските ВВС. Веднага са започнали полети от борда му.

До края на месеца ще бъдат проведени интензивни полети, като строевите F-35B не само, че ще отработват палубни операции, но ще си съдействат с вертолетите AW101 Merlin, които са базирани на HMS Queen Elizabeth. Основната задача в момента е да се тренират базови въздушни мисии и да се провери възможността за поддържане на бойно дежурство на кораба.

Очаква се догодина HMS Queen Elizabeth да излезе на първия си реален боен патрул. На борда си ще носи две ескадрили F-35B – британската 617-та и една ескадрила от Корпуса на морската пехота на САЩ.

Първите полети от борда на HMS Queen Elizabeth станаха факт през септември 2018 г., но тогава се летеше с изпитателни машини от САЩ.

Самолетоносачът HMS Queen Elizabeth бе спуснат на вода през юли 2014 г., като бе приет на въоръжение в Кралските ВМС през декември 2017 г. Палубното му крило в момента се ограничава до вертолети Merlin HM.2 и НС.4.

До момента Великобритания е получила 18 от поръчаните 48 броя F-35B.

Свързани теми

Предишна публикация
Стрелби на Графа
Следваща публикация
В Тайван изпитаха нов учебно-тренировъчен самолет
244 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Меню