В Тайван изпитаха нов учебно-тренировъчен самолет

159 прочитания

Нов свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет бе облетян за първи път в Тайван. Това стана днес, 10 юни 2020 г.

Машината се нарича T-5 Yung Yin (смел орел) и е произведена от местната компания Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC). Полетът е бил изпълнен от авиобаза Чинг Чуан Канг и е преминал без забележки.

Очаква се в следващите седмици да бъдат изпълнен първоначалния обем от заводски изпитания, преди да бъде предадена на тайванските ВВС, които трябва да изпълнят основната изпитателна програма.

T-5 е вариация на лекия двудвигателен изтребител F-CK-1 Ching-Kuo, който AIDC произвежда между 1990 и 2000 г. Макар самолетът да запазва общата аеродинамична компановка, той е значително олекотен, поради отказа от вграденото въоръжение, част от авиониката и широкото използване на композитни материали.

Поръчката за създаването на T-5 бе дадена през февруари 2017 г., като преди това тайванското правителство разгледа няколко други опции, включително за закупуване на чужда конструкция и лицензното ѝ производство в страната. Програмата е на стойност от около $1 млрд.

Планира се изпитателната програма да продължи до 2022 г., когато ще стартира серийното производство. Общо ще бъдат купени 66 броя от новия учебно-тренировъчен самолет. Основната му задача ще бъде напреднало и преходно към изтребител пилотско обучение и в тази си роля ще замени сега използваните AT-3 и F-5F.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полети със строеви F-35B на борда на HMS Queen Elizabeth
Следваща публикация
Две фирми са допуснати до поръчката за ремонт на L-39
159 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания купува PC-21

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

M-346FA Fighter Attack

Платена публикацияГеополитическата ситуация в Източна Европа е по-сложна от всякога и много от страните-членки на…

50 години от първия полет на L-39

Преди точно половин век, на 4 ноември 1968 г., първи полет изпълнява първия прототип на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39.

Меню